Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για παρενόχληση του ερευνητικού «Nautical Geo» – Δένδιας: «Απαράδεκτη»

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για παρενόχληση του ερευνητικού «Nautical Geo» – Δένδιας: «Απαράδεκτη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Νίκος Δένδιας, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Υπουργείο Εξωτερικών,

Υπάρχει ένταση στο ανατολικό Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Η Τουρκία έχει «φρικάρει» από την Τετάρτη με το σημαίας Μάλτας σκάφος «Nautical Geo», που πραγματοποιεί έρευνες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.

»Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη του MarineTraffic, το μεσημέρι του Σαββάτου το ερευνητικό σκάφος βρισκόταν εντός της μερικώς οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι εκεί είναι «δική της» ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, επικαλείται δηλαδή την εκτός πραγματικότητας, γεωγραφίας και διεθνούς νομιμότητας «οριοθέτηση» του εκτρώματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έπραξε πέρα από κάθε λογική στα τέλη του 2019 με το ισλαμιστικό καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σαράτζ της Τρίπολης, μία «οριοθέτηση» που πρέπει να σημειωθεί δεν αναγνωρίζει ούτε η λιβυκή Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε και προσωπική ανάρτηση στο Twitter στην οποία αναφέρει:

«Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».

Σχετικά άρθρα