ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι χρηματοδότησε η ΕΕ στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Βουχάν – Απάντηση στην Καϊλή

Τι χρηματοδότησε η ΕΕ στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Βουχάν – Απάντηση στην Καϊλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κίνα, Κίνημα Αλλαγής, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, ΠΑΣΟΚ,

Η χρηματοδότηση της ΕΕ προς το Ινστιτούτο Ιολογίας της Βουχάν έχει διατεθεί στο πλαίσιο δύο έργων που στηρίζουν το ευρωπαϊκό αρχείο ιών EVA-global network και δεν καλύπτει ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τον κορωνοϊό τονίζει σε απάντηση της η αρμόδιο Επίτροπος κα. Μαρίγια Γκάμπριελ, σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύας Καιλή.

Όπως σημειώνει η Επίτροπος, η χρηματοδότηση καλύπτει μόνο παροχές σε Ευρωπαίους ερευνητές μη μολυσματικών ορολογικών δειγμάτων ανθρώπινου υλικού (αντισώματα), που σχετίζονται με την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση σε παθογόνους ιούς, και δεν αφορούν τη νόσο COVID-19 η οποία προκλήθηκε από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του κορωνοϊού.

Αναφέρει παράλληλα, πως όλες οι υπηρεσίες και τα μη μολυσματικά υλικά που παρέχονται από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Βουχάν στο πλαίσιο των εν λόγω επιχορηγήσεων καταγράφονται και δικαιολογούνται δεόντως σε επίπεδο κοινοπραξίας και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε τακτική παρακολούθηση των έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τακτική παρακολούθηση

«Η εν λόγω τακτική παρακολούθηση των έργων», επισημαίνει η κα. Γκάμπριελ, «δεν έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής υπόνοιες για μη συμμόρφωση με τους κανόνες που εφαρμόζονται στη χρηματοδότηση της Ένωσης συνεπώς, δεν έχουν πραγματοποιηθεί επανεξετάσεις και έλεγχοι ειδικά για το συγκεκριμένο μέλος της κοινοπραξίας.

Τούτο ισχύει με την επιφύλαξη τυχόν μελλοντικών ελέγχων, επανεξετάσεων, λογιστικών ελέγχων και ερευνών εφικτών, βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης, όχι μόνο από την Επιτροπή αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια, «όλες οι δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτών των έργων έχουν υποβληθεί σε δεοντολογικό έλεγχο από την Επιτροπή και έχουν λάβει έγκριση, βάσει των πληροφοριών που παρείχε η κοινοπραξία σχετικά με τη δεοντολογική εξέταση και τις διαδικασίες ασφάλειας που εφαρμόζουν τα μέλη της κοινοπραξίας, καθώς και βάσει των εθνικών αδειών που χορηγήθηκαν στα συμμετέχοντα εργαστήρια».

Η ερώτηση της Εύας Καϊλη

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσε η κα. Καιλή στα μέσα του καλοκαιριού σχετικά με την έρευνα για την προέλευση της COVID-19.

Ρωτούσε τότε αν η ΕΕ προτίθεται να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το αντικείμενο, την έκταση και τη φύση της χρηματοδοτηθείσας την τελευταία εξαετία από την ΕΕ έρευνας του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, τις ακριβείς αρχές και προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΕΕ χρηματοδότησε το Ινστιτούτο καθώς και σχετικά με το πώς τηρήθηκε και επιβεβαιώθηκε η συμμόρφωση με τις εν λόγω αρχές και προϋποθέσεις;

Επιπλέον η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ρωτούσε αν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που διέπουν τις χρηματοδοτήσεις της, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες σε έργα έως και δύο έτη μετά τη λήψη των κονδυλίων της ΕΕ και αν ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με τις πτυχές ασφάλειας και προστασίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν αν ο μηχανισμός δεοντολογικού ελέγχου της Επιτροπής έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της εν λόγω έρευνας από την ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ – Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Σχετικά άρθρα