Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED 9) την Παρασκευή στην Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED 9) την Παρασκευή στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σύνοδος Κορυφής,

Η 8η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η MED 7 θα γίνει για πρώτη φορά MED 9 καθώς έχουν κληθεί οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (ή εκπρόσωπός του), της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και η κατάσταση στη Λιβύη.

Οι αφίξεις των ηγετών στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» αναμένονται από τις 15.00 της 17ης Σεπτεμβρίου και η Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 15.30.

Δύο ώρες αργότερα, στις 19.30, θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο.

Οι προσδοκίες Μητσοτάκη

Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Σύνοδο των EuroMed7, είπε ότι «κάθε χρόνο βρίσκονται σε διαφορετική χώρα οι ηγέτες των επτά πλέον Μεσογειακών χωρών, εμείς διευρύναμε τη σύνθεση.

»Συμπεριλάβαμε και την Κροατία και τη Σλοβενία ως μεσογειακές χώρες.

»Η μεν Κροατία εμφανώς χώρα στην Αδριατική.

»Η Σλοβενία με μικρότερη ακτή, αλλά τυπικά λογίζεται ως μεσογειακή χώρα.

»Άρα θα είμαστε εδώ εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο και τα γεωπολιτικά ζητήματα.

»Όπως κάναμε και πέρυσι, θέλω να θυμίσω, όταν βρεθήκαμε στην Κορσική.

»Αλλά και σε μία έκτακτη Σύνοδο την οποία κάνουμε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για την αντιμετώπισή τους.

»Θα έλεγα ότι είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της συζήτησης που, ήδη, σας ανέπτυξα για τη δυνατότητα και την ανάγκη να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

»Άρα, θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα.

»Τυχαίνει να είναι φέτος η σειρά μας να οργανώσουμε αυτή τη συζήτηση.

»Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Σχετικά άρθρα