Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας στη Μολδαβία: Η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ για να σας βοηθήσει

Νίκος Δένδιας στη Μολδαβία: Η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ για να σας βοηθήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μολδαβία, Νίκος Δένδιας, Νίκου Ποπέσκου, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την Τετάρτη, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μολδαβία έπειτα από αρκετά χρόνια, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον αν. πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Νίκου Ποπέσκου, την πρωθυπουργό Ναταλία Γαβρίλιτσα και την πρόεδρο της χώρας, Μάγια Σαντού.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να έχει ισχυρές σχέσεις με τη Μολδαβία, βασισμένες στους ιστορικούς δεσμούς και τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, αλλά και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Μολδαβό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως η σημερινή τους συνάντηση ήταν η δεύτερη σε διάστημα μόλις τριών μηνών και αντιπαραβάλλοντας τη συχνότητα των επαφών σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε πως το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σχέση της με τη Μολδαβία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στους Έλληνες που ζουν στη Μολδαβία και τους Μολδαβούς που διαμένουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αποτελούν έναν συνδετικό δεσμό, μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας.

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στη Συμφωνία «Διμερούς συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» που υπογράφτηκε μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας, εκτίμησε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και για τις δύο κοινότητες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «δυστυχώς, οι οικονομικοί μας δεσμοί δεν αντικατοπτρίζουν το επίπεδο των σχέσεών μας».

Προς τούτο, αντέταξε τη σύγκληση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής το συντομότερο δυνατό, η οποία δεν έχει συνεδριάσει από το 2016.

Οικονομική συνεργασία

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ο Νίκος Δένδιας είπε πως συνεργάζονται στενά και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Μολδαβίας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξίσου, προσβλέπει στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να διατυπώσει τη δυσαρέσκεια της χώρας μας που η προηγούμενη κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας τη βούληση του λαού, θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει η χώρα στην ΕΕ.

«Θα σας βοηθήσουμε»

Εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, κατέστησε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση «θα είναι εδώ για να σας βοηθήσει, όσο θέλετε και όσο μπορούμε, στην προσπάθειά σας να ενταχθείτε στην ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει μέλος το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Μολδαβίας και η Βαθιά και Συνολική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών θα πρέπει να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για να δημιουργηθούν σταθερά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία της Μολδαβίας.

Περαιτέρω, ανέφερε πως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως η Ελλάδα ενθαρρύνει τους εταίρους της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των θεσμών και την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και τη Μολδαβία να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις αποφάσεις και τις διακηρύξεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παρέχει τεχνική βοήθεια στη Μολδαβία προκειμένου να τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, με τον κ. Δένδια να σημειώνει:

«Η Ελλάδα, ως θέση αρχής, υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας».

Διαβάστε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Μολδαβίας, Nicu Popescu (Κισινάου, 08.09.2021)

Καλησπέρα, αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Nicu.

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία σας σήμερα στο Κισινάου.

Πιστεύω ότι τη χρονιά που εορτάζουμε την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας μας, ο τόπος αυτός είναι εξαιρετικός για την παρουσία ενός Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Είναι η δεύτερη φορά που συναντώμαι με Μολδαβό Υπουργό Εξωτερικών σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Συναντήθηκα με τον προκάτοχό σας στο περιθώριο της συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Ρώμη.

Δεν υπήρχε τέτοια συχνότητα συναντήσεων εδώ και χρόνια.

Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ έγινε το 2014. Αυτό δεν μας κάνει υπερήφανους. Και μόνο το γεγονός ότι πλέον συναντιόμαστε με μεγαλύτερη συχνότητα είναι ενδεικτικό.

Υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδουμε στη σχέση μας με τη Μολδαβία.

Και πρέπει να προσθέσω επίσης ότι είναι κρίμα που άργησε τόσο πολύ.

Επιθυμούμε στενές σχέσεις, βάσει των εξαιρετικά ισχυρών ιστορικών δεσμών και των παραδοσιακά φιλικών σχέσεών μας.

Οι Έλληνες που ζουν στη Μολδαβία και οι Μολδαβοί που ζουν στην Ελλάδα συνιστούν ένα σύνδεσμο, μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση που θα υπογραφεί εδώ σήμερα θα βελτιώσει ασφαλώς τις συνθήκες εργασίας και για τις δύο Κοινότητες.

Δυστυχώς, οι οικονομικοί δεσμοί μας δεν αντικατοπτρίζουν το επίπεδο των σχέσεών μας.

Προκειμένου να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να συγκαλέσουμε το συντομότερο δυνατόν την Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, που δεν έχει συνεδριάσει από το 2016.

Συνεργαζόμαστε στενά στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.

Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξή σας προς την υποψηφιότητά μας για μια μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προσβλέπουμε στην διεύρυνση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Σήμερα συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της Υπερδνειστερίας.

Η Ελλάδα, από θέση αρχής, υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας.

Ωστόσο οι σημερινές συζητήσεις εστιάστηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

Θεωρούμε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας και η Εκτενής και Ολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών θα πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, ώστε να παραχθούν απτά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία της Μολδαβίας.

Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να παράσχουμε τεχνική βοήθεια ώστε να μπορέσει η Μολδαβία να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συζητήσαμε νωρίτερα.

Είμαστε παρόντες για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Μολδαβίας, σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες επιθυμίες της κοινωνίας.

Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής σας προοπτικής θα αποβεί ωφέλιμη όχι μόνο για τη Μολδαβία, αλλά και για την σταθερότητα της περιοχής.

Σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνουμε τους ανατολικούς εταίρους της Ε.Ε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενδυνάμωση των θεσμών και την προαγωγή της χρηστής διακυβέρνησης.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να ενθαρρύνω τη Μολδαβία να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις αποφάσεις και τις διακηρύξεις της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πήρα το θάρρος να δηλώσω –επειδή μεταξύ φίλων η αλήθεια πρέπει πάντα να αναφέρεται και να αντιμετωπίζεται– ότι είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο.

Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βούληση του λαού της Μολδαβίας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να φέρει την χώρα κοντά στην Ε.Ε.

Παρακαλώ επιτρέψτε μου να δηλώσω ανοικτά και καθαρά, με κάθε ειλικρίνεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι εδώ για να σας βοηθήσει, όσο εσείς επιθυμείτε και όσο εμείς μπορούμε, στην προσπάθειά σας να ενταχθείτε στην Ε.Ε.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνετε μέλος το συντομότερο δυνατό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά άρθρα