Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιγνατίου: Δένδιας και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα (βίντεο)

Ιγνατίου: Δένδιας και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Βίντεο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μιχάλης Ιγνατίου, Νίκος Δένδιας, Ουάσιγκτον, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατηγική τους σχέση ακόμα περισσότερο και ο διάλογος αναβαθμίζεται σημαντικά μετά τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών γερουσιαστών και αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο στρατηγικός διάλογος στην Ουάσιγκτον, στα μέσα Οκτωβρίου.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής αναμένεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βεβαίως θα έχει και ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Μαζί με τον κ. Δένδια θα ταξιδέψουν στην αμερικανική πρωτεύουσα ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας αλλά και άλλων υπουργείων, καθώς ο στρατηγικός διάλογος περιλαμβάνει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, ιδιαίτερα αυτά της ασφάλειας, της στρατιωτικής συνεργασίας, της ενέργειας, ενώ πιστεύεται ότι θα συζητηθεί και το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων, που έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Οι πρέσβεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Τζέφρι Πάιατ εργάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του στρατηγικού διαλόγου.

Οι συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και θα ξεκινήσουν με ομιλίες του κ. Δένδια και του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής.

Ο στρατηγικός διάλογος ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με την συμμετοχή των τότε υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργου Κατρούγκαλου και Ευάγγελου Αποστολάκη.

Η αμερικανική πλευρά πιστεύει και το λέει δημόσια πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο από ποτέ.

Η στρατιωτική συνεργασία, με την προσθήκη και της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, είναι απόλυτη.

Σημειώνουμε ότι προγραμματίζεται και τριμερής συνάντηση συν ένα για τα θέματα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος.

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο και όπως τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο γερουσιαστής πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά, και από πρώτο χέρι, τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης.

Οι παρανομίες στην Αμμόχωστο, θεωρούνται εμπρηστικές ενέργειες σε μία εποχή κατά την οποία θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες για το Κυπριακό -και δεν ξεκίνησαν λόγω ακριβώς των προκλητικών πράξεων της Τουρκίας.

Τέλος ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ μίλησε από την Αθήνα σε φόρουμ στην Ουάσιγκτον όπου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ελλάδα, που ξεκίνησε από τον υφυπουργό Γουές Μίτσελ και από συγκεκριμένους Αμερικανούς νομοθέτες.

Μίλησε και για την επίσκεψη του κ. Μενέντεζ.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι ο γερουσιαστής τόνισε πως η δουλειά μας (εννοεί της Αμερικής και της Ελλάδας) δεν τελείωσε ακόμα.

Δείτε το βίντεο με τα όσα είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου:

Σχετικά άρθρα