Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας σε Μανγκούς: Θα είμαστε δίπλα στη Λιβύη – Το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ εκτός διεθνούς δικαίου, γεωγραφίας και λογικής

Δένδιας σε Μανγκούς: Θα είμαστε δίπλα στη Λιβύη – Το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ εκτός διεθνούς δικαίου, γεωγραφίας και λογικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ισλαμιστές, Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς, Νίκος Δένδιας, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ιδιαίτερη μνεία στο έκνομο και εκτός διεθνούς δικαίου, γεωγραφίας και λογικής μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ έκανε ο Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, μετά τη συνάντησή τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Η Ελλάδα «δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η ίδια η Λιβυκή βουλή έχει αποκηρύξει», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο “τουρκολιβυκό Μνημόνιο”.

»Ένα “μνημόνιο” που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης», είπε εμφατικά.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις προαιώνιες σχέσεις Ελλήνων και λιβυκού λαού.

«Υπήρξαμε ιστορικά φίλοι. Έχουμε μια σχέση πολλών αιώνων» είπε, προσθέτοντας: «γεωγραφικά είμαστε άμεσοι γείτονες».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου στη Λιβύη και στην αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η εθνική της κυριαρχία.

«Η Ελλάδα, κυρία συνάδελφε, δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω το χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων», τόνισε με νόημα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, «θα ξαναέρθει σύντομα στη Λιβύη» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας «να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ».

Ελπίζουμε, είπε, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη δική μας ενθάρρυνση θα έρθουν και θα βοηθήσουν, θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε στη Λίβυα ομολόγό του, «θα είναι χαρά μου μάλιστα, θα το ζητήσω και αύριο από τον Γιοζέπ Μπορέλ, να κληθείτε εσείς σε ένα γεύμα ή σε ένα πρωινό των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξηγήσετε εσείς με τα δικά σας λόγια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης».

«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές προσδοκίες και θα είμαστε δίπλα σας», υποσχέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

Αγαπητή κυρία Υπουργέ, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, καλώς ήρθατε στην Αθήνα.

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι εδώ λίγους μήνες μετά τη συνάντησή μας στην Τρίπολη όταν συνόδευα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τη στήριξή μας στο πρόσωπό σας.

Είσαστε απ’ ό,τι ξέρουμε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και μάλιστα μια γυναίκα Υπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Αντιμετωπίζετε με θάρρος, με παρρησία μια σειρά από προκλήσεις.

Κυρία Υπουργέ, η Ελλάδα είναι φίλη της Λιβύης και είναι φίλη του Λιβυκού λαού.

Υπήρξαμε ιστορικά φίλοι. Έχουμε μια σχέση πολλών αιώνων.

Μια σχέση που συνεχίζεται με την παρουσία της Ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη.

Μια κοινότητα που όπως είπαμε και κατ’ ιδίαν, ακόμα και με τις πιο αντίξοες συνθήκες δεν θέλησε να εγκαταλείψει τη Λιβύη.

Οι συχνές επαφές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μένφι, με τον Πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ, με εσάς και άλλους αξιωματούχους, υποδηλώνουν την μεγάλη σημασία που εμείς δίνουμε στη σχέση μας μαζί σας.

Όπως είπα πριν, τη Λιβύη επισκέφθηκε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και από την πλευρά μου έχω έρθει αρκετές φορές και ελπίζω ότι θα έρθω ακόμα περισσότερες.

Επίσης, ο συνεργάτης μου ο Κώστας Φραγκογιάννης ήταν εκεί πριν λίγες εβδομάδες και θα ξαναέρθει σύντομα στη Λιβύη.

Η Ελλάδα, κυρία συνάδελφε, δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω το χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων.

Εμείς δεν θέλουμε οτιδήποτε δεν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του Λιβυκού λαού, της Λιβυκής κοινωνίας.

Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η ίδια η Λιβυκή βουλή έχει αποκηρύξει.

Εμείς έχουμε ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία της χώρας σας.

Θέλουμε να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόηση σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας.

Γιατί γεωγραφικά είμαστε άμεσοι γείτονες.

Η Κρήτη είναι 20 λεπτά πτήση από τη Λιβύη και η σταθεροποίηση της Λιβύης, η σταθερότητα στη Λιβύη επηρεάζει όλη μας την περιοχή.

Η επικράτηση ακραίων ιδεολογιών σε μία χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που δεν ενστερνίζεται τις αξίες μας είναι κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο.

Δυστυχώς ακραίες ιδεολογίες όμως εξαπλώνονται σήμερα στον κόσμο.

Μεσαιωνικές θεωρήσεις και ιδεολογίες που, παραδείγματος χάριν, δεν θα δεχόντουσαν ποτέ μία γυναίκα υπουργό, ούτε καν μία γυναίκα εργαζόμενη η οποία να μπορεί να προχωρήσει μόνη της στο δρόμο.

Έχουμε, λοιπόν, ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τη Λιβύη.

Ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ήμασταν η πρώτη χώρα που άνοιξε γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Για την ακρίβεια το ξανανοίξαμε, γιατί αναγκαστήκαμε να το κλείσουμε το μακρινό 1998.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ήδη δωρίσαμε 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και αν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια σε αυτό, είμαστε απόλυτα στη διάθεσή σας.

Θέλουμε να βοηθήσουμε την καθημερινότητα του λιβυκού λαού.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ και ελπίζουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη δική μας ενθάρρυνση θα έρθουν και θα βοηθήσουν, θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Η αρωγή μας δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές επίπεδο.

Συνεισφέρουμε στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εναέρια και πλωτά μέσα και ενθαρρύνουμε όσο μπορούμε την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης.

Θα είναι χαρά μου μάλιστα, θα το ζητήσω και αύριο από τον Γιοζέπ Μπορέλ να κληθείτε εσείς σε ένα γεύμα ή σε ένα πρωινό των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξηγήσετε εσείς με τα δικά σας λόγια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης.

Επίσης εμείς προσφέρουμε βοήθεια, μέσω της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την κοινότητα των εκτοπισμένων εντός της Λιβύης.

Το σημαντικότερο διακύβευμα για εμάς είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σας.

Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο «τουρκολιβυκό Μνημόνιο».

Ένα «μνημόνιο» που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης.

Εμείς λέμε ότι είναι ένα νομικό παράδοξο, ένα νομικό absurdum που αγνοεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Αγνοεί και την κοινή λογική και αγνοεί και τη γεωγραφία.

Για να διενεργηθούν όμως αδιάβλητες εκλογές, κυρία συνάδελφε, νομίζω ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα σας, όλες οι παραστρατιωτικές, όλες οι μισθοφορικές δυνάμεις.

Να μην υπάρξει ξένη στρατιωτική παρουσία.

Και θα ήθελα να πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιληφθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Λιβύη δεν είναι μια μακρινή χώρα της Αφρικής αλλά ένας γείτονας, μια χώρα της Μεσογείου για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια η Ελλάδα έχουν και ευθύνη αλλά και υποχρέωση να βοηθήσουν.

Η αστάθεια στη νότια όχθη της Μεσογείου επηρεάζει όλα τα κράτη της περιοχής και πρέπει να το δουν καθαρά όλα τα κράτη της περιοχής.

Ακριβώς για αυτό το λόγο αύριο θα επισκεφθώ, όπως σας είπα κατ΄ ιδίαν, την Τυνησία.

Επίσης θα βοηθήσουμε την Τυνησία με εμβόλια αλλά θα ήθελα και να βοηθήσουμε την προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας.

Η Τυνησία είναι λίγο πιο μακριά από τη Λιβύη αλλά επίσης τη θεωρούμε γειτονική μας χώρα.

Μια χώρα η οποία πασχίζει να εδραιώσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Και εμείς θα θέλαμε να συνεισφέρουμε και εκεί στην προσπάθεια δημιουργίας μιας δημοκρατίας.

Κυρία συνάδελφε, θα ήθελα αφού σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την παρουσία σας εδώ να σας πω ότι εμείς θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε για την σταθερότητα, για την ασφάλεια και για τη δημοκρατία στη Λιβύη.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το συμφέρον του λιβυκού λαού αλλά αυτό είναι και το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής μας.

Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές προσδοκίες και θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση αλλά και εσείς προσωπικά να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα στη Λιβύη μετά τα τραγικά χρόνια που πέρασαν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σας εδώ.

Σχετικά άρθρα