Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέρφι και Όσοφ συζήτησαν με Δένδια το μέλλον της περιοχής – Άνθρωπος κλειδί ο Πάιατ

Μέρφι και Όσοφ συζήτησαν με Δένδια το μέλλον της περιοχής – Άνθρωπος κλειδί ο Πάιατ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αμερικανικό Κογκρέσο, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναύσταθμος Κρήτης, Νίκος Δένδιας, Σούδα, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τα «παιδιά του Μενέντεζ», τους πολύ αξιόλογους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ.

Ο Τζον Όσοφ πριν πολιτευτεί ήταν παραγωγός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος ερευνητής.

Είναι ο πρώτος Εβραίος μέλος της Γερουσίας που εκλέγεται από την πολιτεία της Τζόρτζια και από τον βαθύ αμερικανικό Νότο.

Ο Κρις Μέρφι τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επεσήμανε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει «να προστατεύσουμε τον συριακό λαό από μια τουρκική εισβολή ή αντίποινα από το καθεστώς».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε:

«Με τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ.

»Συζητήσαμε για την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρ. Επιτροπής Εξ/κών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ και ενόψει της προσεχούς μετάβασής μου σε Ουάσιγκτον.

»Συζητήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια», επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Περιοχή ελληνικής ηγεσίας

Ανατολική Μεσόγειος, Δυτ. Βαλκάνια και Μέση Αναατολή είναι η περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει την ελληνική ηγεσία από το 2017 και βεβαίως αποτελούν γεωπολιτικό χώρο ελληνικής επιρροής τα τελευταία 2.700 χρόνια, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα διάσπαρτα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού και από τις γηγενείς ελληνικές μειονότητες.

Ο άνθρωπος κλειδί στο σπουδαίο έργο ανασυγκρότησης του Ελληνισμού στο πλευρό της αμερικανικής ηγεσίας του δυτικού κόσμου είναι αδιαμφισβήτητα ο Τζέφρι Πάιατ.

Φίλος της ιστορίας και της κλασικής παιδείας, μελετητής του Πλάτωνα, όχι απλά ένας ακόμα φιλέλληνας αλλά Έλληνας κανονικός επειδή μετέχει στην ελληνική παιδεία, λάτρης του ελληνικού φωτός, ο Αμερικανός πρέσβης αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή τη σημασία, συμβολική και πραγματική, της ζωτικής σχέσης μεταξύ της Ουάσιγκτον ως νέας Αθήνας και της πρεσβυτέρας Αθήνας.

Είναι ο Τζέφρι Πάιατ που κατανόησε τον μεγάλο χάρτη της περιοχής με την καθαρή ματιά των χιλιετιών που τον καθορίζουν.

Ένας πραγματικός Αμερικανός πατριώτης και ειλικρινής φίλος της Ελλάδας.

Πάνω στα βαθιά θεμέλια της Ελλάδας και του ελληνικού ορθού λόγου οικοδομήθηκε η μεγαλοπρεπής αμερικανική δημοκρατία.

Να μη λησμονείται ποτέ ότι οι ομοϊδεάτισσες ξιφολόγχες του διαφωτισμού απελευθέρωσαν Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα.

Για αυτό Ελλάδα και ΗΠΑ είναι καθορισμένες από την ιστορία και την αλήθεια να συμπορεύονται αχώριστες, για αυτό και ο αμερικανικός πατριωτισμός είναι φιλελληνικός.

Όλη αυτή η βαθιά κατανόηση της ιδεολογικής αδιάσπαστης σχέσης έγινε εφαρμοσμένη πολιτική και γεωπολιτική χάρη σε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τους Αμερικανούς γερουσιαστές:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ.

»Θεωρούμε την παρουσία σας ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

»Είχαμε την τιμή και το προνόμιο να φιλοξενήσουμε τον γερουσιαστή Μενέντεζ πριν από μια εβδομάδα.

»Η παρουσία σας εδώ έρχεται, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη στρατηγική διμερή συνεργασία μας.

»Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, την οποία αναμένω να υπογράψω κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.

»Σήμερα είναι επίσης μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή.

»Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συζητήσουμε μαζί σας και να ακούσουμε τις απόψεις σας για την κατάσταση στη Μεσόγειο και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το μέλλον».

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο φιλέλληνας Τζέφρι Πάιατ.

Μητσοτάκης: Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ασφάλεια, άμυνα, γεωπολιτική, ενέργεια, οικονομία

Πρώτα οι Αμερικανοί συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη χαρά του που συζήτησε με τους γερουσιαστές την «εξαιρετική συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

«Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλα τα μέτωπα: ασφάλεια, άμυνα, γεωπολιτική, ενέργεια, οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

Κρις Μέρφι: «Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη»

«Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κρις Μέρφι.

«Θαυμάσιο να συναντηθούμε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια στην Αθήνα.

»Πολλές ευκαιρίες για τις εταιρείες του Κονέκτικατ σε μια αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία».

Επισκέφθηκαν το «διαμάντι του στέμματος»

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές επισκέφθηκαν την Κυριακή τον ναύσταθμο και τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου τους υποδέχτηκε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι, ήταν μεγάλη του τιμή να καλωσορίσει τους γερουσιαστές Μέρφι και Όσοφ στη βάση της Σούδας, το «διαμάντι του στέμματος» της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Σχετικά άρθρα