Ανησυχία για πιθανό κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά δημιουργούν οι εξελίξεις στην τιμή της ενέργειας στην παγκόσμια αγορά.
Με μέτρα και ελαφρύνσεις ετοιμάζεται να απαντήσει η κυβέρνηση και μάλιστα ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει αναλυτικά την κυβερνητική οικονομική πολιτική από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σαββατοκύριακο, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αναμενόμενες αυξήσεις στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, όπως σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο, λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση τού τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δισ. ευρώ.
Τέλος να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ρόλο στο τελικό πακέτο των ανακοινώσεων θα διαδραματίσει και το περιεχόμενο των εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, την προσεχή Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο 3μηνο του 2021, που σύμφωνα τουλάχιστον προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 13%.
Μιλώντας στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι:
«Η κυβέρνηση θα κάνει όποια παρέμβαση χρειαστεί για να συγκρατήσει τις αυξήσεις σε επίπεδα διαχειρίσιμα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως:
«Θα υπάρξουν μέτρα άμεσα θα υπάρξουν μέτρα και μακροχρόνια.
»Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μοντέλο γιατί αυτό που έχουμε δεν μπορεί να μας πάει μακριά».
Μα ακριβώς η αλλαγή στο ενεργειακό μοντέλο μας τινάζει στον αέρα, γιατί, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν ανοίγουμε τον λιγνίτη.
Σφοδρά είναι τα πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κα. Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , με ερώτησή της στη Βουλή κατηγορεί την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τις αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα:
«Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 50%, θα επιβαρύνουν μέσα στο Σεπτέμβριο σημαντικά τις ήδη μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Χώρα, με ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης.
Ο κ. Κατρίνης από το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε για τις ανατιμήσεις ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης περιορίζεται σε ρόλο «παρατηρητή» και «η κυβέρνηση αδρανεί, αδιαφορεί και κρύβεται».