Κλειστές τις πόρτες των δομών Υγείας, τουλάχιστον για τρεις μήνες και με στέρηση αποδοχών, θα βρουν από την Τετάρτη, οι 10.000 χιλιάδες περίπου ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Μάλιστα, όσοι έχουν προπληρωθεί για το 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.
Την ίδια στιγμή ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ενδιαφέροντος όσων επιθυμούν να εργαστούν και να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν
«Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική.
»Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Έκκληση για παράταση προκειμένου να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι υγειονομικοί είχε κάνει την Τρίτη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο ίδιος δήλωσε «αυξήθηκε η ροή των εμβολιασμών λόγω του φόβου της αναστολής, ζητάμε από την νέα πολιτική ηγεσία να δώσει παράταση για να πάνε να εμβολιαστούν γιατί και 1000-2000 να εμβολιαστούν ακόμα θα είναι κέρδος για το σύστημα Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας, ήδη έχει εκπονήσει σχέδια ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων.
Τα βασικά βήματα είναι η πρόσληψη των αντικαταστατών, ενώ έχει ήδη προηγηθεί ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου.
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις προσωπικού εντός των δομών της ίδιας ΥΠΕ αλλά και για συγχώνευση τμημάτων και κλινικών.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια να στενεύουν, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είναι ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου θα υλοποιηθεί και οι δομές υγείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
«Μπορεί κάποιος υγειονομικός να εμβολιαστεί μέχρι και την 31η Αυγούστου, αλλά προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα καλυφθούν τα κενά.
»Οι διαδικασίες πρόσληψης δεν μπορούν στην πράξη να υλοποιηθούν τόσο άμεσα όσο υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.
»Θα περάσει τουλάχιστον ενάμισης μήνας μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο αντικαταστάτης και στο διάστημα αυτό οι ήδη εξουθενωμένοι συνάδελφοι που δεν πρόλαβαν να πάρουν έστω και λίγες ημέρες καλοκαιρινή άδεια, λόγω της ανάκλησης των αδειών που διέταξε το υπουργείο, θα πρέπει φορτωθούν ακόμα μεγαλύτερο όγκο καθηκόντων.
»Επίσης, δεν ξέρω ποιος θα θελήσει να συνάψει μια τρίμηνη σύμβαση απασχόλησης», είπε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Λέσβου, που από την Τετάρτη βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί.
Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και στη διακομιδή περιστατικών από το ΕΚΑΒ.
Αν δεν γίνει αμέσως η αντικατάσταση των 1.245 ανεμβολίαστων εργαζομένων που απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρων, στην Αθήνα τα οχήματα θα πρέπει να δουλέψουν με μείον 350 άτομα, στη Θεσσαλονίκη με μείον 300, στη Μυτιλήνη με μείον 100 και στην Πάτρα με μείον 90.
Στο μεταξύ συνεχίζουν την κατάληψη των κτιρίων διοίκησης οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας και του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, οι οποίοι αντιδρούν για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Μήνυση για τις κινητοποιήσεις κατέθεσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.
Αναφέρει ότι δεν λειτουργούν νευραλγικές υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων και ότι παρακωλύεται η ασφαλής νοσηλεία των συμπολιτών μας.
Πάντως χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται οι ανεμβολίαστοι είναι πως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση.
Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης από τους 1.425 εργαζόμενους λιγότεροι από πενήντα παρέμεναν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή το 3,5 % του προσωπικού.