Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Το 58,2% λέει «φταίει ο Μητσοτάκης» – Στις 10,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δημοσκόπηση: Το 58,2% λέει «φταίει ο Μητσοτάκης» – Στις 10,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για GPO (Greek Public Opinion ) Δημοσκοπήσεις, Δημοσκοπήσεις, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Χαρδαλιάς, Προοδευτική Συμμαχία, Πυρκαγιά, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Φωτιά,

Ηχηρά «καμπανάκια» από τους πολίτες στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την καταστροφή. Αποδίδουν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό, αποδοκιμάζουν τον πρωθυπουργού, ζητούν απομάκρυνση ΧρυσοχοΐδηΧαρδαλιά. Δύο μονάδες πτώση για τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου.

Αποδοκιμασία των πολιτών κατά της κυβέρνησης, καθώς η Ν.Δ. καταγράφει απώλειες στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις πυρκαγιές και το επιτελικό μπάχαλο που έφερε την τεράστια καταστροφή.

Στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα» οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 76,5% απαντούν ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα πύρινα μέτωπα.

Παράλληλα, αποδίδουν ευθύνες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ευθύνες για το μπάχαλο του συντονισμού σε ποσοστό 58,2%.

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (63,6%) αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Στο στόχαστρο και οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς το 54,7% ζητά απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η αποτυχημένη διαχείριση των πυρκαγιών, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε προκλητικά και εντός Βουλής, φέρνει πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 49,4% ζητούν ανασχηματισμό, με ένα 35,9% να μην βλέπει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Στα θετικά για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το 59,4% βλέπει θετικά τα πρώτα μέτρα ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ καμπανάκι για την αντιπολίτευση το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το ζήτημα δεν τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής.

Αν και οι κυβερνητικές απώλειες, είναι ευδιάκριτες (της τάξης του 2%), ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ δεν φαίνεται να καταφέρνουν να αποκομίσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πολιτικά κέρδη.

Αντιθέτως, όσοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, μετακινούνται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Πρόθεση ψήφου

Η αποδοκιμασία των πολιτών καταγράφεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλεια της τάξης του 2%, χωρίς, ωστόσο να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σημαντικά οφέλη. Πτώση και για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου:

Νέα Δημοκρατία 34,5%

ΣΥΡΙΖΑ 24,4%

ΚΙΝ. ΑΛΛ. 6,4%

ΚΚΕ 6%

Ελληνική Λύση 4,1%

ΜέΡΑ25 3%

Κίτρινες κάρτες και για την πανδημία

Αρνητική ψήφο δίνουν οι πολίτες σε ποσοστό 54,9% και στην διαχείριση της πανδημίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ το 91,4% αναμένει αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 49,8% έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σχετικά άρθρα