Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεργασία της ΔΣΟ με το Ινστιτούτο Βενετίας για την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

Συνεργασία της ΔΣΟ με το Ινστιτούτο Βενετίας για την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Βενετία, Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Ελληνική Ομογένεια, Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, Κωνσταντινούπολη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Τουρκία,

Για τις δυνατότητες συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας συζήτησαν ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλειος Κουκουσάς.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ινστιτούτου για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τέμενος.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την παρουσίαση στη Βενετία έκθεσης με φωτογραφίες για τους ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποίησε η ΔΣΟ, όπως επίσης και την παρουσίαση του τόμου, που θα εκδοθεί και στην ιταλική γλώσσα, για τις 37 εμβληματικές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Του Θεού Σοφία.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας αποδέχθηκε την πρόταση φιλοξενίας της έκθεσης, αλλά και την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου στις ανά τον κόσμο Αγίες Σοφίες.

Νωρίτερα, ο κ. Κουκουσάς ενημέρωσε αναλυτικά τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον σύμβουλο της ΔΣΟ, δρ Κώστα Μυγδάλη, για τις προτεραιότητες και τις δράσεις του Ινστιτούτου που στεγάζεται στο Μέγαρο της Φλαγγινείου Σχολής.

Ο γ.γ. της ΔΣΟ σε δήλωσή του σημείωσε ότι «το Ελληνικό Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας φέρει τη βαριά παρακαταθήκη της μελέτης και της έρευνας της ιστορίας του Βυζαντίου μετά το Βυζάντιο και ιδιαίτερα των σχέσεων της Ορθόδοξης Ανατολής με την Καθολική Δύση.

»Χαίρομαι ιδιαίτερα που στο Ινστιτούτο της Βενετίας βρίσκουμε έναν εταίρο σε κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία του πλούτου της βυζαντινής μας κληρονομιάς που διαμόρφωσε καθοριστικά την ταυτότητα του Ελληνισμού».

Η ηγεσία της ΔΣΟ εκκλησιάστηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, που κατασκευάστηκε με τις συνεισφορές των Ορθόδοξων Ελλήνων της Βενετίας και των διερχόμενων από την πόλη Ελλήνων ναυτικών και συνιστά τον παλαιότερο ορθόδοξο ναό της Διασποράς.

Αναγέννηση μέσω Βυζαντίου

Μετά τη λειτουργία, ο γ.γ. της ΔΣΟ πρόσφερε στον μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου.

Εξερχόμενος του Αγίου Γεωργίου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική παρουσία σε ολόκληρη την Ιταλία και ιδιαίτερα στην πόλη των δόγηδων ήταν από αιώνες πολύ έντονη.

»Αναρίθμητοι ήταν οι Έλληνες που κατέφυγαν σε αυτά τα μέρη, ζητώντας καταφύγιο μετά την κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς.

»Μαζί τους, όμως, μετέφεραν την πολύτιμη γνώση τους, η οποία μεταλαμπαδεύτηκε στην Δύση, μέσω της Ιταλίας, και επηρέασε καταλυτικά το κίνημα της Αναγέννησης.

»Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας και της Ορθοδοξίας συμπυκνώνεται σε αυτόν τον σεπτό ναό, που οφείλουμε να προστατεύσουμε την ταυτότητα και την αποστολή του».

Πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισκέφθηκε το Μουσείο του Ινστιτούτου, όπου εκτίθενται εικόνες -μεταξύ των οποίων και της παλαιολόγειας εποχής- αντικείμενα και σκεύη λατρείας, καθώς και η «Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ένα βυζαντινό χειρόγραφο με μοναδικές μικρογραφίες.

Σχετικά άρθρα