Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Η κυβέρνηση υλοποίησε όλα όσα δεσμεύτηκε»

Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Η κυβέρνηση υλοποίησε όλα όσα δεσμεύτηκε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Νησιά, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Νότης Μηταράκης, Πρόσφυγες, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Χίος,

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου και βρίσκονται εν εξελίξει εργασίες καθαρισμού των χώρων εκτός της περιμέτρου του, επισκέφθηκε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, σημείωσε πως «βρισκόμαστε, σήμερα, στη ΒΙΑΛ με τον δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, για να επιβλέψουμε την εκκαθάριση των χώρων εκτός της περιμέτρου, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του μεταναστευτικού.

»Πλέον είναι φανερό ότι η ΒΙΑΛ βιώνει εντελώς μια διαφορετική εικόνα, καθώς 293 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε μια δομή, η οποία έχει 1.014 οργανικές θέσεις.

»Επίσης αύριο 71 αιτούντες άσυλο θα αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα τα οποία νοικιάζουμε στην πόλη και στα περίχωρα της Χίου.

»Για πρώτη φορά εδώ και 8 χρόνια, η Χίος θα έχει κάτω από 500 αιτούντες άσυλο συνολικά.

»Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε επακριβώς αυτά που δεσμεύτηκε.

»Τη φύλαξη των συνόρων μας, με τη μείωση των ροών στα νησιά μας να είναι 97% το τελευταίο 12μηνο, και με την πλήρη αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά μας.

»Συνολικά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πλέον έχουμε κάτω από 5.000 αιτούντες άσυλο».

Ο υπουργός επισήμανε πως ολοκληρώνεται το νέο εθνικό σύστημα υποδοχής, με τη νέα δομή στη Σάμο να εγκαινιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου και την παλιά δομή να παραδίδεται στους πολίτες της Σάμου στις 30 Σεπτεμβρίου, 12 ημέρες μετά.

«Το ίδιο θα γίνει και στη Λέρο, το ίδιο θα γίνει και στη Κω μέσα στο 2021.

»Το ίδιο θα γίνει στη Χίο, στη Λέσβο μέσα στο 2022.

»Στις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, για το κατασκευαστικό έργο στο Θόλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμα εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε ποτέ τα νησιά μας -κι αυτή είναι μια δέσμευσή μας- να μην ξαναβιώσουν εικόνες χάους του 2015.

»Επίσης υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος».

Αναφερόμενος στα παραπήγματα που καταστράφηκαν, ο κ. Μηταράκης μίλησε για «απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης» και υπογράμμισε πως «οι νέες δομές προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, αλλά και πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας και για τους επωφελούμενους και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες.

»Η κυβέρνηση υλοποίησε όλα όσα δεσμεύτηκε.

»Με αξιοπιστία κοιτάμε τον κόσμο και τους λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε και την επόμενη κρίση, όταν αυτή έρθει» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σχετικά άρθρα