Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Η Ελλάδα από την εποχή του Θεμιστοκλή ανέδειξε πόσο σημαντική είναι γεωπολιτικά

Πάιατ: Η Ελλάδα από την εποχή του Θεμιστοκλή ανέδειξε πόσο σημαντική είναι γεωπολιτικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέφρι Πάιατ,

Ο φιλέλληνας Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε με λογική και φιλιστορία στη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο για την επέκταση και την εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μας, και «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση να την ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Αυτό σημείωσε σε συνέντευξη του στο Greek Investment Guide ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Αναφέρθηκε στην ιστορία για να καταδείξει την σημαντική θέση της Ελλάδας σημειώνοντας, «η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και τυχαίνει να καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερα στρατηγικό γεωγραφικό κομμάτι.

»Αυτό ισχύει για δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια από τότε που ο Θεμιστοκλής και ο αθηναϊκός στόλος πολεμούσαν τους Πέρσες στη μάχη της Σαλαμίνας.

»Φτάνει μόνο να κοιτάξετε τον χάρτη για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας για τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ενώ σημείωσε την σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης τονίζοντας, «στον κόλπο της Σούδας, έχουμε μια από τις σημαντικότερες ναυτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το μέρος του κόσμου.

»Επίσης, στο πλαίσιο της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) του 2019, επεκτείναμε τους τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε.

»Έτσι, υπήρξε εξαιρετική ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα γύρω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

»Στην πραγματικότητα, έχουμε δύο μεγάλα πλοία που επιχειρούν εκεί αυτήν τη στιγμή.

»Ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα φόρτωση και εκφόρτωση δύο τεράστιων στρατιωτικών φορτηγών πλοίων, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα αυτού του λιμένα και τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική στρατιωτική συνεργασία, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύει την οικονομική βιωσιμότητα της εν λόγω εγκατάστασης.

»Είναι η πρώτη φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή, για παράδειγμα, η οποία καταλήγει στην προβλήτα.

»Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αφοσιωμένες στις δύο αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

»Έχουμε επίσης νέες επιχειρήσεις σε εξέλιξη στο Στεφανοβίκειο στη Λάρισα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συμβολή του Γερουσιαστή Μενέντεζ στο νόμο East Med Act.

«Διευρύνουμε το εύρος και την πολυπλοκότητα της καθημερινής στρατιωτικής μας συνεργασίας με τρόπο που ενισχύει την ετοιμότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και χτίζει τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

»Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού.

»Είμαι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη που παρείχε το αμερικανικό Κογκρέσο, και συγκεκριμένα ο γερουσιαστής Μενέντεζ και ο γερουσιαστής Ρούμπιο, μέσω του East Med Act, το οποίο υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019.

»Και τώρα ο U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021, ο οποίος προορίζεται να επιταχύνει τη διαδικασία στρατιωτικής εμπλοκής και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το Κογκρέσο σε διακομματική βάση –Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί– υποστηρίζουν αυτό που κάνουμε ως εκτελεστικό όργανο για να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Σχετικά άρθρα