Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Hλιόπουλος: Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης

Hλιόπουλος: Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Προοδευτική Συμμαχία, Πυρκαγιά, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Φωτιά,

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τις επιλογές της κυβέρνησης απέναντι στον πύρινο εφιάλτη επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πολιτική ευθύνη για την καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως βλέπουμε μόνο επικοινωνία, μια επικοινωνία που κατέρρευσε …σε ζωντανή σύνδεση, μια επικοινωνία που δεν ντράπηκε ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές να λέει ψέματα δημοσίως», υπογράμμισε.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα: το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, μέσω του κ. Σκέρτσου, και τον κ. Χαρδαλιά να λέει την επόμενη μέρα ότι πετάνε μόλις 20», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ακόμα τη «διαφωνία» μεταξύ αρχηγού της Πυροσβεστικής και Νίκου Χαρδαλιά «όταν ο πρώτος έλεγε ότι στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα και ο δεύτερος έλεγε ότι επιχειρούν 17».

«Δεν μπορώ να διαλέξω τι είναι πιο τρομακτικό», είπε, «ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να μην ξέρει πόσα μέσα επιχειρούν ή ο κ. Χαρδαλιάς να λέει ψέματα».

«Δεν ζητάς από ένα σκιάχτρο να παραιτηθεί»

Ερωτηθείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν ζητά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημείωσε με νόημα:

«Δεν ζητάς από ένα σκιάχτρο να παραιτηθεί».

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι εξαφανισμένος.

»Τελευταία φορά που τον είδαμε ήταν όταν αλληλοσυγχαίρονταν με τον κ. Χαρδαλιά για τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, λέγοντας ότι όλα λειτούργησαν αποτελεσματικά.

»Από εκεί και πέρα, η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό.

»Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι χαρούμενος με το να έχει έναν υπουργό που -τη στιγμή που καίγονται σπίτια- λέει ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια ή έναν υφυπουργό που διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι δικό μας πρόβλημα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η βόρεια Εύβοια έσβησε σχεδόν από το χάρτη, στη βορειοανατολική Αττική κάηκαν σπίτια, καίγεται επί μέρες η Ηλεία, η Αρκαδία, η Μάνη, σχεδόν σε συνθήκες άπνοιας.

»Την ευθύνη για τα τεράστια λάθη στη διαχείριση και για το επιτελικό μπάχαλο την έχει ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης.

»Και έχουμε πει ότι τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί, μόλις τελειώσει αυτή η μάχη», τόνισε.

«Τώρα όμως η δική μας ευθύνη είναι να πούμε τι μπορεί να γίνει εδώ και τώρα για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα της καταστροφής», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «για αυτό το λόγο, πρώτα απ’ όλα καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η πολιτική προστασία, μία πρόταση που στηρίζεται ακριβώς σε μια σοβαρή επιστημονική δουλειά που είχε γίνει και είχε καταλήξει στο πόρισμα Γκολντάμερ».

«Κι εδώ η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο τα άφησε όλα αυτά «στο συρτάρι» και άφησε την πολιτική προστασία να λειτουργεί με το ίδιο αναποτελεσματικό πλαίσιο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε.

«Αλλά η ΝΔ πρέπει να απαντήσει και για ποιο λόγο θεώρησε ότι περισσεύουν οι 5.066 εργαζόμενοι που το ’18 και το ’19 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας, καταργώντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η συζήτηση για την επόμενη μέρα έχει και το σκέλος της κλιματικής κρίσης και το πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

«Αυτό σημαίνει ότι ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη πρέπει να αποσυρθεί, όπως είχαν άλλωστε ζητήσει εξαρχής όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις», ανέφερε.

«Με βάση αυτό το νόμο καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών -κάτι που ξεκάθαρα κλείνει το μάτι στους καταπατητές-, χαλάρωσε σε τρομακτικό βαθμό το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura και επιπλέον ο ίδιος νόμος, αντί να προωθεί την ανακύκλωση, ανοίγει το δρόμο στο να καίμε σκουπίδια!», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτές οι πολιτικές, που ξεκάθαρα οξύνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, δείχνουν ότι τα όσα λέει η ΝΔ για την κλιματική κρίση είναι εντελώς υποκριτικά», διαμήνυσε.

Αναφερθείς στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, σημείωσε πως «από τα 150.000 ευρώ που θα δοθούν ως στεγαστική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, ένα ποσοστό 20% θα είναι άτοκο δάνειο».

«Δεν γίνεται να λέει η κυβέρνηση σε ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, ότι θα βρεθούν και με 30 χιλιάρικα χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά τη συγκρότηση επιτροπής για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών την οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νάσος Ηλιόπουλος εξέφρασε τον «έντονο προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον τρόπο που συγκροτείται αυτή η επιτροπή».

«Το έργο που έκανε ο κ. Μπένος για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, όχι μόνο στηρίχθηκε σε μια ομάδα σημαντικών πολεοδόμων, αλλά -κυρίως- ήταν το έργο ενός ανθρώπου που ήταν εκλεγμένος δήμαρχος και είχε δημοκρατική νομιμοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η ουσιαστική εμπλοκή των ανθρώπων που γνωρίζουν αυτές τις περιοχές και των τοπικών κοινωνιών».

«Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως υπάρχει μόνο η επικοινωνία. Όταν δεν περιλαμβάνει στα σχέδιά του την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν λέει πως θα αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, όταν συγκεντρώνει τα πάντα στο γραφείο του, σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει την πραγματικότητα της βόρειας Εύβοιας, όλα αυτά μόνο ανησυχία μας προκαλούν», τόνισε.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να σταματήσει τη φωτιά, φαίνεται όμως ότι δεν επιθυμεί να σταματήσει ούτε την καταστροφή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχετικά άρθρα