Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Γενικό μπλακ άουτ δεν μπορεί να συμβεί, θα είναι έγκλημα»

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Γενικό μπλακ άουτ δεν μπορεί να συμβεί, θα είναι έγκλημα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ΔΕΗ, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Καύσωνας,

«Ξέρουμε ότι την σημερινή ημέρα θα φτάσει στα ύψη η ζήτηση, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα 10600 MW σίγουρα. Υπάρχει πιθανότητα να συμβούν διακοπές ρεύματος για να μην γίνει γενικευμένο μπλακ άουτ», τόνισε σχετικά με την ηλεκτροδότηση της χώρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.

Σημείωσε πως θα υπάρξει προειδοποίηση, αν χρειαστεί να γίνουν διακοπές οι οποίες δεν θα διαρκέσουν πάνω από μια ώρα και μιλάμε για μετά τις 6 το απόγευμα που είναι το peak.

»Γενικό μπλακ άουτ δεν μπορεί να συμβεί, θα είναι έγκλημα. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να το αποτρέψουν».

Πρόσθεσε πως όλες αυτές τις ημέρες εισάγουμε γύρω στα 1500 MW από μονάδες λιγνίτη, από τα βόρεια σύνορα και την Τουρκία.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη ενέργεια στην χώρα, με την έννοια ότι η εγκατεστημένη ισχύς είναι κοντά στις 17000 MWh, όταν λειτουργούν όμως όλες οι μονάδες μαζί.

Όμως αυτό τώρα δεν συμβαίνει, καθώς δεν έχουμε μεγάλη ισχύ από τα αιολικά πάρκα, οι ανεμογεννήτριες δεν συμμετέχουν, είναι κοντά στο 6% και το βράδυ, όπου υπάρχει το peak δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά.

«Το σύστημα είναι στα όρια του, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι θα αντέξουμε, με την έννοια ότι θα αποφύγουμε μια γενικευμένη διακοπή ρεύματος, γιατί για να κρατηθεί, ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

»Να προχωρήσει δηλαδή σε διακοψιμότητα, να δώσει εντολή ώστε μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες να τεθούν για κάποιες ώρες εκτός λειτουργίας προκειμένου να αντέξει το σύστημα γιατί είναι στα όριά του σε σχέση με την διαθεσιμότητα».

Αυτή την στιγμή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μια λιγνιτική μονάδα στην Μεγαλόπολη από βλάβη και μέχρι αύριο το μεσημέρι που εκτιμάται πως θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, το σύστημα είναι στα όριά του.

Αποσύρουν βίαια τις λιγνιτικές μονάδες

Ο κ. Αδαμίδης έκανε λόγο και για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, μια απόφαση που κρίνει όπως είπε, τελείως λάθος.

«Κανείς δεν κλείνει τα μάτια στην κλιματική κρίση, ωστόσο, όταν μόνο το 5% της ζήτησης καλύπτεται από τις ανανεώσιμες, αυτή δεν μπορεί να γίνεται με βίαιο τρόπο στην χώρα γιατί έχει αυτά τα αποτελέσματα.

»Εν έτει 2021, ο Πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση λες και ο πολίτης κάνει τις υπόλοιπες ώρες κάποια σπατάλη.

»Κανείς δεν την κάνει, την καθημερινότητά του διαχειρίζεται ο πολίτης, το ίδιο κάνει και τώρα».

Σχετικά άρθρα