Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχεται ο Μενέντεζ στην Αθήνα να διαπιστώσει εάν το Μαξίμου είναι με τις ΗΠΑ ή… αλλού!

Έρχεται ο Μενέντεζ στην Αθήνα να διαπιστώσει εάν το Μαξίμου είναι με τις ΗΠΑ ή… αλλού!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κώστας Τασούλας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, Τζέφρι Πάιατ,

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι πλέον η επίσημη επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ στη χώρα μας, ο οποίος και αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να καταφτάσει περί τα τέλη Αυγούστου.

Η επικείμενη επίσκεψη του γνωστού φιλέλληνα, ο οποίος έχει εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του προς τη χώρα μας αναρίθμητες φορές, συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής στέκεται διαχρονικά στο πλευρό της χώρας μας, αλλά και της Κύπρου όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις, έχοντας αναλάβει πλείστες όσες πρωτοβουλίες υπέρ των δυο χωρών.

Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε πως «ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών», δεσμευόμενος πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της και επισημαίνοντας πως η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο, αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, συνιστούν απειλή, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Έμπρακτη η στήριξή του, εξαιρετικά κρίσιμη η επίσκεψή του

Η στήριξή του, μάλιστα, δεν είναι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και έμπρακτη, καθώς, μεταξύ άλλων, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε καταθέσει, από κοινού με έναν ακόμη γερουσιαστή, νομοσχέδιο στο Κογκρέσο προκειμένου να επικρατήσει η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και να ενισχυθεί η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας.

Η επίσκεψή του γερουσιαστή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς γίνεται στη σκιά των νέων τουρκικών ύβρεων, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις αναφορές του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν μη τι άλλο, αναμένονται οι θέσεις του να είναι για ακόμη μια φορά κρυστάλλινες και οι βολές του ευθείες.

Σημειωτέον πως αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και να επισκεφτεί και τη Βουλή.

Εξάλλου, λόγω της επικείμενης έλευσής του έλαβε χθες χώρα η σχετική συνάντηση Τασούλα – Πάιατ, οι οποίοι συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, και τα τρέχοντα θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, ξεναγήθηκε στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι Αμερικανοί απαιτούν διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο πλευρό τους ή παίζει… αλλού. Σε γερμανικούς, ρωσικούς και κινεζικούς άξονες.

Υπενθυμίζεται ότι τη διετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν παγώσει οι έρευνες υδρογοναθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση Τσίπρα και ψηφιστεί από τη Βουλή το Φθινόπωρο του 2019 και έπρεπε να είχαν ξεκινήσει αρχές του 2020.

Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει «παγώσει», οι σχεδιασμοί έχουν πάει πίσω και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σχεδιάζει» γερμανικής τεχνολογίας «πράσινη ανάπτυξη».

Οι Αμερικανοί χρειάζονται εξηγήσεις για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Σχετικά άρθρα