Έντονη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον προκαλεί το αμερικανικό αίτημα για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Ο Νίκος Δένδιας -κατά τη συνάντησή του με την Ελληνορθόδοξη Λιβανέζα αντιπρόεδρο Ζέινα Ακάρ– κατήγγειλε τις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια ως αποσταθεροποιητικές για την περιοχή.
Αλλεπάλληλα διπλωματικά χτυπήματα δέχεται η Άγκυρα μαζί με τη διεθνή κατακραυγή που έχουν προκαλέσει οι έκνομες ενέργειες στην Κύπρο.
Η Ελλάδα ενισχύει τα διπλωματικά της ερείσματα, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την υπουργό Άμυνας και Εξωτερικών του Λιβάνου Ζέινα Ακάρ, υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση με τη χώρα σας την οποία θεωρεί εταίρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τη Λιβανέζα ομόλογό του.
«Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια που αποτελούν την πιο πρόσφατη έκφραση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή μας.
»Καθίσταται σαφές πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποίησης», τόνισε
Πενήντα χρόνια μετά το παράνομο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί απ` την Τουρκία να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στην θρησκευτική ελευθερία και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση
Μέσω twitter ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στο Φανάρι.
«Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αρνείται να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης υπό την αιγίδα Σχολής Θεολογίας στην Κωνσταντινούπολη, σε συμμόρφωση με την τουρκική νομοθεσία», υποστηρίζει
Εκτενή ενημέρωση σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος με στόχο την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής, έκανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντώντας αντιπροσωπεία της παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενώσεως Ελληνισμού.
«Οι Έλληνες της Διασποράς συνιστούν το πολυτιμότερο πλεονέκτημα του Ελληνισμού.
»Προσφέρουν πρόσθετο πλεονέκτημα σε όσα προσπαθούμε να κάνουμε και στον τρόπο με τον οποίο προωθούμε τα συμφέροντα της χώρας μας σε δύσκολους καιρούς» επεσήμανε
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, επαναβεβαιώνοντας την απόφαση για καταδίκη των ανακοινώσεων Ερντογάν και Τατάρ για τα Βαρώσια -ένα ψήφισμα το οποίο απορρίπτει η Τουρκία σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία αξία, προσθέτοντας ότι αγνοεί τη βούληση των Τουρκοκυπρίων.