Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στο Ζάππειο – Στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στο Ζάππειο – Στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, Ιορδανία, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης, Υπουργείο Εξωτερικών,

Άνοιξε στο Ζάππειο Μέγαρο η αυλαία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής ΕλλάδαςΚύπρουΙορδανίας, που διεξάγεται στο φόντο της διεθνούς καταδίκης των τουρκικών παραβιάσεων στα Βαρώσια.

Οι εξελίξεις αυτές διέτρεξαν και τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των τριών ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διακριτή αναφορά στη σημασία της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέπεμψε σήμα επιτάχυνσης της συνεργασίας για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β’ πρόταξε τον ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τριμερής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έγινε μάλιστα αποδέκτης της θερμής τοποθέτησης του Προέδρου της Κύπρου για τη στήριξη της Ιορδανίας στη βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Στο προσκήνιο της τριμερούς βρίσκεται και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και των προκλήσεων που διανοίγονται στη μετά-CoViD εποχή σε νευραλγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο, αλλά και η προώθηση της έρευνας για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας, μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά τη δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

»Θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν ταχύτερο συντονισμό των δράσεών μας προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από την πρώτη σύνοδο κορυφής το 2018 έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς οι τρεις χώρες έχουν επεκτείνει και εμβαθύνει τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην Ελλάδα γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την ανεξαρτησία, αλλά πρόκειται για μια χρονιά εξαιρετικά σημαντική και για την Ιορδανία, καθώς σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδά της υπό την ηγεσία της Χασεμιτικής Δυναστείας.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ, Μεγαλειότατε, εκ μέρους του ελληνικού λαού για αυτό το πολύ σημαντικό εθνικό ορόσημο» είπε, απευθυνόμενος στον βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι τρεις χώρες είναι αποφασισμένες να διευρύνουν την εταιρική τους σχέση, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να προωθήσουν περαιτέρω τον συντονισμό τους σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

«Η εταιρική μας σχέση ποτέ δεν έχασε τη δυναμική της, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

»Καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργή τη συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε σειρά ομάδων εργασίας.

»Υπό το φως των πρωτοφανών προκλήσεων και της τεράστιας επίδρασης που έχει η πανδημία του Covid-19 στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα συζητηθεί μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.

«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, τη Μέση Ανατολή γενικότερα» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις που -όπως γνωρίζετε- αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπό το φως της πολύ σημαντικής προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε το μεσημέρι τις εργασίες της συνόδου η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά.

Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16/1/2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14/4/2019, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7/4/2020, αλλά λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκε και πραγματοποιείται σήμερα.

Στη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν τα περιφερειακά ζητήματα (Κυπριακό, Λιβύη, Μέση Ανατολή).

Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.

Από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Σχετικά άρθρα