Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίθεση Κατρούγκαλου στον Μητσοτάκη για το Κυπριακό – Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα

Επίθεση Κατρούγκαλου στον Μητσοτάκη για το Κυπριακό – Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Άμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την πρόκληση στην Αμμόχωστο. Ευθύνες της Κυβέρνησης. Να ζητήσει άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ζητά με γραπτή δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αδυναμία της να διαμορφώσει αποτελεσματική αποτρεπτική πολιτική στην προδιαγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2020 το τουριστικό άνοιγμα τμήματος του θαλάσσιου μετώπου της Αμμοχώστου, είχε ακολουθήσει η αποκαθήλωση κάθε ελληνικής επιγραφής από τα δημόσια κτίρια της πόλης.

Απέναντι στην προφανή αυτή προσπάθεια «σαλαμοποίησης», η κυβέρνηση δεν ανέπτυξε δική της στρατηγική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν περιέλαβε το Κυπριακό μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας, στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ.

Αρνήθηκε να υιοθετήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ένταξη του Κυπριακού, όπως και των διμερών ελληνοτουρκικών, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο.

Όχι μόνον δεν διεκδίκησε κυρώσεις, αλλά ούτε καν συνέδεσε την θετική ευρωτουρκική ατζέντα με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Αντιθέτως, συμφώνησε στο Συμβούλιο του Ιουνίου να δοθεί εντολή για διαπραγματεύσεις αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Εδώ που βρισκόμαστε, οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν. (Και ορισμένες από αυτές, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χλιαρές.)

Έχουν ήδη προεξοφληθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν και έχουν μάλιστα εργαλειοποιηθεί στο εσωτερικό πολιτικό του αφήγημα:

«Θα τους ακούσουμε», αλλά «δεν μας νοιάζει τι θα πουν. Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε χθες στην ομιλία του, εμφανιζόμενος ως ο αγέρωχος ηγέτης που αποκρούει τις συνωμοσίες των εχθρών της Τουρκίας.

Άμεσα πρέπει η Κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Και άμεσα επίσης πρέπει να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να αποκτήσουμε, επιτέλους, εθνική στρατηγική προώθησης λύσεων και όχι απλώς εκ των υστέρων διαμαρτυριών, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της προσπάθειας της Τουρκίας να εμφανίσει ως νομοτελειακή τη διχοτόμηση, με το επιχείρημα ότι στο νησί υπάρχουν δύο λαοί, άρα αναπόφευκτη είναι η δημιουργία δύο κρατών, αποτελεί η κοινή δράση με τις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, που έκαναν αισθητή την αντίθεση τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της Κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Ο Δένδιας ενημερώνει

Το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σχετικά άρθρα