Η τουρκική εισβολή χαρακτηρίστηκε από εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων από την Κερύνεια μέχρι και τη Λευκωσία. Σήμερα, 47 χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Θυμόμαστε… Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους ήρωες!».
Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, για τη σημερινή επέτειο των 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και σήμερα παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και στο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή η κυπριακή πολιτεία συγκεντρώθηκε και σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, προσκλητήριο και κατάθεση στεφάνων, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων αξιωματούχων και πολιτών.
Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική Kυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε μηνύματα στήριξης και συμπαράταξης της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Παρόντες και ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η εισβολή από την Τουρκία στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση κατά των θεμελιωδών αξιών και της παγκόσμιας κοινότητας.
«Προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, συνεχίζουμε τον αγώνα», αναφέρει ο Πρόεδρος.
Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας λέει ο ΥΠΕΘΑ, ευγνωμοσύνη για στήριξη Αθήνας από ΥΠΑΜ
Μετά το πέρας της δέησης και της κατάθεσης στεφάνων οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας προέβησαν σε σύντομες δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωές μας που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου και σε εκείνους που χάθηκαν και η τύχη τους παραμένει αδιευκρίνιστη.
Αντιλαμβανόμενοι, τόνισε, το βαρύ χρέος που μας έχουν παραδώσει, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.
«Η Κύπρος σήμερα αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις αφού η Τουρκία προβάλλει νέες απαράδεκτες απαιτήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
»Οι συνθήκες επιβάλλουν ενότητα και ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
Συνέχισε λέγοντας ότι η εδώ παρουσία της ελληνικής Kυβέρνησης στα πρόσωπα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αποδεικνύει έμπρακτα τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο «και θα ήθελα να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού».
«Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1974 και σε όλους τους ήρωες των αγώνων για ελευθερία δημοκρατία και δικαιοσύνη» ανέφερε.
Ο ΥΠΕΘΑ Νικόλας Παναγιωτόπουλος είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να αποτίσει με βαθύτατο σεβασμό και εθνική συγκίνηση φόρο τιμής στους ήρωες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την εισβολή.
Τόνισε την παρουσία του επικεφαλής της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι αυτή η παρουσία και των δύο στο νησί είναι εξόχως συμβολική και καταδεικνύει ότι είμαστε δίπλα στην Κύπρο.
Η Ελλάδα, είπε, υποκλίνεται στη μνήμη όλων των τέκνων του ελληνισμού που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας και σήμερα τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες τους αγνοούμενους και τους μαχητές που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στον εισβολέα και αντιμετώπισαν την ωμότητα και τις θηριωδίες του Αττίλα για να παραμείνει η Κύπρος ελεύθερη.
«Η Ελλάδα βρίσκονταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου στο δίκαιο αγώνα της για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, αλλά και των συνεπειών της του ξεριζωμού δηλαδή χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους και τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου.
»Κοινός στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και πλήρη εδαφική ακεραιότητα», ανέφερε ο Ελλαδίτης υπουργός.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας με προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
«Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα εμβαθύνουμε περαιτέρω την διμερή αμυντική συνεργασία μας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επίσης στοχεύουμε στην ανάπτυξη ευρύτερων πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών, βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας και να τονίσω ότι προς τούτους τους εθνικούς σκοπούς η συνεργασία μας με τον ομόλογό μου φίλο Υπουργό είναι εξαιρετική», ανέφερε.
Καταλήγοντας εξέφρασε την περηφάνια όλων για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη μεγαλόνησο η οποία, είπε, καταδεικνύει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο τη συμπαράταξή μας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.