Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Οι αμυντικοί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ είναι από τους πιο στενούς

Πάιατ: Οι αμυντικοί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ είναι από τους πιο στενούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αμυντική Βιομηχανία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολεμική Βιομηχανία, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η παρουσία εταιρειών από 21 χώρες στη φετινή διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021 αποτελεί «εγγύηση» για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για παραγωγικές συνεργασίες ελληνικών και ξένων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα όπου βρέθηκε και ο Τζέφρι Πάιατ.

Η DEFEA 2021 διοργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Συνολικά, 315 εταιρίες αμυντικής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων και άλλων αμυντικών κλάδων εκθέτουν τα προϊόντα τους.

Σκοπός, όπως ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, είναι να «αναδειχθούν οι σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και να προκύψουν συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε «σύγχρονες λύσεις και τεχνολογικές εξελίξεις».

Εγκαίνια στην διεθνή έκθεση DEFEA 2021

«Στην DEFEA», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «εκτίθεται ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας» ενώ υπογράμμισε ότι «η φετινή DEFEA θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «εκσυγχρονίζει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων για να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή ασφαλείας και να επιτελεί το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας για την DEFEA 2021, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής υπογράμμισε ότι «σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος».

«Φιλοδοξία μας», είπε, «είναι να βρούμε ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα σε εγχώριες και ξένες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας» ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αποτροπή του πολέμου και διατήρηση της ειρήνης».

Μετά τα εγκαίνια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης.

Είδε από κοντά τα περισσότερα περίπτερα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά στελέχη εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, είχε και τη δυνατότητα να περιηγηθεί συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, στο περίπτερο με τις κυπριακές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Οι δηλώσεις Τζέφρι Πάιατ

Στη συνέχεια, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασε το περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της αμυντικής τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

«Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς».

Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ «συμμετέχουν από κοινού» σε μια σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων ενώ υπογράμμισε:

«Η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Σχετικά άρθρα