Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα τo πλιάτσικο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα τo πλιάτσικο στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νάσος Ηλιόπουλος, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

«Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επικαλείται δημοσίευμα του ιστότοπου EurActiv «για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης» και σημειώνει ότι «επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Η αποκάλυψη του EurActiv για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

»Ο κ. Μητσοτάκης, που σχεδίασε την πρόταση εν κρυπτώ από τα κόμματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, κατηγορείται από κράτη μέλη ότι:

»- αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

»- δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό

»- δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.

»Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι.

»Μετά το ρεκόρ ύφεσης που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα κονδύλια αποτελούν την μεγάλη και τελευταία ευκαιρία της χώρας για άμβλυνση ανισοτήτων, βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγική και περιφερειακή ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα:

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EurActiv.

Τα αιτήματα έρχονται μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνεδρίαση την Τρίτη.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης», δήλωσε πηγή της ΕΕ στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό.

Η πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.

Η πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν το λεκτικό του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης φερεγγυότητάς και να τονιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.

«Συμφωνώντας να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι είναι ευτυχής να συμμορφωθεί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες εξ αρχής», εξήγησε η πηγή.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά κράτη μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα