Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουμουτσάκος: Το Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη θα γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Κυρηναϊκή

Κουμουτσάκος: Το Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη θα γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Κυρηναϊκή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βεγγάζη, Βουλή των Ελλήνων, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ελληνικό Προξενείο Βεγγάζης, Κυρηναϊκή, Λιβύη, Νέα Δημοκρατία,

Στη Λιβύη βρέθηκε ο Βουλευτής Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης της Βουλής των Ελλήνων την οποία εκπροσώπησε στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Εχθές, Δευτέρα 5 Ιουλίου, ο κ. Κουμουτσάκος απεύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή εγκαινίων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, του πρώτου Γενικού Προξενείου ξένης χώρας που θα λειτουργεί στην Ανατολική Λιβύη μετά την περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης τόνισε:

«Από σήμερα τα ελληνικά χρώματα είναι και πάλι παρόντα στην ιστορική και πολλαπλώς σημαντική πόλη της Βεγγάζης.

»Το Γενικό μας Προξενείο, με την ελληνική σημαία και το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αναπόσπαστο τμήμα και σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους όλης της Ανατολικής Λιβύης.

»Ο ρόλος του Γενικού Προξενείου είναι διττός.

»Αφενός για να προστατεύσει και να προωθήσει τις ελληνικές προτεραιότητες και τα συμφέροντα της εδώ ελληνικής κοινότητας, αλλά και όσων Ελλήνων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφετέρου να ενισχύσει τις σχέσεις των παραδοσιακά φίλων λαών, του ελληνικού και του λιβυκού.

»Θα διευκολύνει την πύκνωση των επαφών, τη συνεργασία και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία πετώντας προς τη Λιβύη με C-130. Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Φρακογιάννης, Γιάννης Σμυρλής, Γιώργος Κατρούγκαλος.

»Τον δρόμο άνοιξε η σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο και η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.

»Μόλις τρεις μήνες μετά μπορούμε, χωρίς υπερβολή, να πούμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις έχουν κάνει ποιοτικό άλμα μπροστά.

»Το δυναμικό των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης είναι πολύ μεγάλο.

»Το έδειξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και το επιβεβαιώνει ουσιαστική και επιτυχής επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

»Η πολιτική βούληση της Ελλάδας για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Λιβύη είναι εδώ.

»Εκείνο που απαιτείται τώρα είναι συγκεκριμένα και απτά βήματα. Και αυτά γίνονται.

»Μία σταθερή δημοκρατική Λιβύη, που αποφασίζει χωρίς ξένες πιέσεις και χωρίς ξένη ένοπλη παρουσία, είναι η μόνη, ειλικρινής επιθυμία της Ελλάδας.

»Μια Λιβύη παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας, είναι η μόνη επιλογή που θα φέρει μια παραγωγική και λειτουργική σχέση αμοιβαίου οφέλους μεταξύ Ευρώπης και Λιβύης.

»Η Ελλάδα θέλει και μπορεί να είναι θετικός καταλύτης σε αυτήν την σχέση.

Σε μια τέτοια σχέση, παράνομες συμφωνίες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για όλη την περιοχή δεν έχουν θέση.

»Το λεγόμενο “τουρκολιβυκό μνημόνιο” είναι βάρος και μειονέκτημα, όχι όφελος και πλεονέκτημα για τον λιβυκό λαό.

»Η Βουλή των Ελλήνων, η Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης κι εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε αυτήν την πολλά υποσχόμενα σχέση.

»Ήδη, τον Οκτώβριο σχεδιάζεται συνάντηση που θα καλύψει μια ευρεία θεματολογία: την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, τις οικονομικές σχέσεις, τις διεθνείς συμφωνίες, την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων, την πορεία προς τις εκλογές και τη σχέση Ευρώπης-Λιβύης».

Σχετικά άρθρα