Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας σε Ουκρανία: Διατήρηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας – Mπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος

Δένδιας σε Ουκρανία: Διατήρηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας – Mπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Νίκος Δένδιας, Ντμίτρο Κουλέμπα, Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Ουκρανία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σαφέστατη δήλωση υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία έκανε ο Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, τη Δευτέρα στο Κίεβο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία και προέτρεψε την Ουκρανία να ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Κίεβο, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υψηλού αξιωματούχου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

»Και βεβαίως, φέτος είναι μία συμβολική χρονιά.

»Μία συμβολική χρονιά για την Ουκρανία, που γιορτάζει τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της και ήταν μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα προηγουμένως στο συνέδριο και μου δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μας.

»Ήταν μία μεγάλη τιμή και για εμένα και για τη χώρα μου.

»Και επίσης, μία συμβολική χρονιά γιατί η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της.

»Αυτό δημιουργεί μία στέρεη βάση στους δεσμούς μας, τους δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, που ανάγονται στην αρχαιότητα.

»Αλλά βεβαίως, κανείς Έλληνας, από μικρό παιδί, δεν ξεχνά ότι εδώ, στην Οδησσό, την οποία θα επισκεφθώ αμέσως μετά, ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, που οργάνωσε τον Αγώνα για την Ελληνική Επανάσταση.

»Κατά τη συνάντησή μας που προηγήθηκε συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις. Θα συνεχίσουμε και στο γεύμα.

»Συνδετικό στοιχείο αποτελεί η ιστορική παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους και προσβλέπουμε -όπως συζήτησα και πριν με τον Υπουργό- στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους.

»Είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας.

»Επίσης, χαιρόμαστε πάρα πολύ που η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας διδάσκονται στα Ουκρανικά Πανεπιστήμια.

»Και επίσης θα ήθελα να διατυπώσω εδώ, καθαρά, τις ευχαριστίες μου για την συνεισφορά των Ουκρανών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

»Τριάντα χιλιάδες περίπου Ουκρανοί –ένας πολύ σημαντικός αριθμός– εργάζονται στην ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου.

»Εκτιμούμε πάρα πολύ την συνεισφορά τους σε αυτό.

»Και βεβαίως, χιλιάδες Ουκρανοί φίλοι μας επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο.

»Ελπίζω να τους υποδεχθούμε και φέτος. Εμείς, όπως ξέρετε, αναγνωρίζουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως είπα και στον Υπουργό προηγουμένως.

»Μπορούμε να κάνουμε, όμως, πολλά πράγματα παραπάνω.

»Μπορούμε να ενισχύσουμε τους διμερείς μας δεσμούς και μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριό μας.

»Και επίσης, βέβαια, μπορούμε να έχουμε έναν ειλικρινή και διαρκή, συνεχή διάλογο, γιατί και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις.

»Βασική αρχή θα πρότεινα και των δύο να είναι αυτό, που για την Ελλάδα είναι πάγια τακτική: η αυστηρή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η αυστηρή προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αυστηρή προσήλωση στην αποχή από απειλή ή από χρήση βίας.

»Η Ελλάδα -το είπα πριν, το λέω τώρα, θα το λέω διαρκώς, αυτή είναι η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η θέση της Ελλάδος πάντοτε– στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

»Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε.

»Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ.

»Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής.

»Εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμούμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων.

»Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική.

»Στην παρούσα φάση, αν θα έπρεπε να διατυπώσουμε μια άποψη, θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

»Εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ.

»Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ.

»Επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε έκπληξη για αυτό όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

»Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο.

»Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό.

»Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

»Αγαπητέ μου Dmytro, έχουμε πολλά να πούμε ακόμα.

»Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας και να σε υποδεχτώ πολύ σύντομα στην Αθήνα σε ένα κτίριο το ίδιο ωραίο, αλλά όχι τόσο μεγαλοπρεπές όσο αυτό στο οποίο μου κάνεις τη τιμή να με υποδέχεσαι εσύ.

»Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την εγκαρδιότητα της φιλοξενίας και της υποδοχής».

Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω τους Υπουργούς αν συζήτησαν και αν θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του status των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία;

Ν. Δένδιας: «Σας ευχαριστώ για την ερώτηση και ευχαριστώ τον αγαπητό μου συνάδελφο για τη διαβεβαίωση που σας έδωσε.

»Το θέμα το είχαμε συζητήσει και κατ’ ιδίαν και θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση που μόλις έδωσε σε σας και την οποία είχε δώσει και σε μένα προηγουμένως κατ’ ιδίαν -και το λέω αυτό προς τιμήν του- ότι δεν υπάρχει κανένα νομοθέτημα, είτε προηγούμενο είτε επόμενο, το οποίο να περιορίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία.

»Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται υπηρεσίες μέλους της μειονότητας αυτής για τη σύνταξη του νομοθετήματος, το οποίο θα αφορά τη διεύρυνση και τη στερέωση των δικαιωμάτων αυτής της μειονότητας, που όπως είπα και προηγουμένως αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών και ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Σχετικά άρθρα