Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Η τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο απορρίπτεται

Μητσοτάκης: Η τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο απορρίπτεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

«Η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης.

Στα κρίσιμα ζητήματα της πανδημίας εστιάζουν αυτήν την ώρα οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα και στο γεύμα των ηγετών με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Όσον αφορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα.

Νωρίτερα, στη δήλωσή του προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού της κοινότητας, στο Κυπριακό, στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

»Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς.

»Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας.

»Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Στο ζήτημα της Μετανάστευσης, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

»Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά άρθρα