Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς προς UEFA: «Δεν υπάρχει χώρα “Μακεδονία”» – Ποιες παραγράφους της Συμφωνίας παραβίασαν τα Σκόπια

Κοτζιάς προς UEFA: «Δεν υπάρχει χώρα “Μακεδονία”» – Ποιες παραγράφους της Συμφωνίας παραβίασαν τα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Euro 2020, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, Ποδόσφαιρο, Σκόπια,

Ο Νίκος Κοτζιάς, πολύ ξεκάθαρα, διαμήνυσε στην UEFA ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί συμμετοχή ποδοσφαιρικής ομάδας κράτους που δεν υπάρχει, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κράτος «Μακεδονία» και παραθέτει τις παραγράφους της Συμφωνίας των Πρεσπών που παραβιάζονται από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Στην ίδια δήλωσή του, με αποδέκτη την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συστήσει και να στείλει μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και γίνεται ακόμα σοβαρότερη εάν λάβουμε υπόψη μας ότι πριν λίγες ημέρες, στις 8 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει βαριές κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν ή υπονομεύουν, άμεσα ή έμμεσα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και όπως τα έκαναν οι κυβερνώντες των Σκοπίων τους «τσιμπάει» όλους και ευχόμαστε να οφείλεται στη γνωστή επαρχιώτικη κουτοπονηριά τους να μη σχετίζεται με την πρόσφατη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Άγκυρα.

Στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου αναφέρεται μεταξύ άλλων: “…to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, a violation of, or an act that has obstructed or threatened the implementation of, any regional security, peace, cooperation, or mutual recognition agreement or framework or accountability mechanism related to the Western Balkans, including the Prespa Agreement of 2018…”.

Διαβάστε τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά:

«Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.].

»Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».

»Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις.

»Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα.

»Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου.

»Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό.

»Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση.

»Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο.

»Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος.

»Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

»Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι.

»Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική “αναγραφή της χώρας προέλευσης” καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε “επίσημο πλαίσιο” (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).

»Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.

»Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το “Μακεδονίας”).

»Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι “Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

»Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.

»Τέλος, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ».

Σχετικά άρθρα