Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας ανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (δεδομένης της άριστης αξιολόγησης που έλαβε η χώρα μας πέρυσι), τη διοργάνωση διεθνούς Σεμιναρίου για το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην διοργάνωση του 16ου Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2020 – 2021 «Jean Rey», «Module 4» που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2021, στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι, συμμετείχαν επίσης, η Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την εκπαίδευση σε ζητήματα ασφάλειας.
Το εν λόγω Σεμινάριο, λόγω των υγειονομικών περιορισμών της πανδημίας «COVID 19», διεξήχθη σε υβριδική μορφή. Η παρακολούθηση έγινε δηλαδή, τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεκπαίδευσης (livestreaming) από την ψηφιακή πλατφόρμα (CISCO WEBEX), του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας.
Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο ήταν υψηλόβαθμα στελέχη, διπλωμάτες, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατέχουν ηγετικές θέσεις, στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ / ΚΠΑΑ).
Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η κατανόηση των πτυχών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Ε.Ε., η ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια ως βασικό εργαλείο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και η διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε σχέση με τις αποστολές και επιχειρήσεις της Ε.Ε., καθώς και τις υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές της Ένωσης.
Την έναρξη του Σεμιναρίου έκανε ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος κ. Ιωάννης Δριμούσης, ενώ στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου έγιναν ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ειδικοί στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε., ανέπτυξαν ζητήματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος όπως οι διεθνείς συνεργασίες, η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, η μετανάστευση, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική αυτονομία, η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και οι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι υβριδικές απειλές.
Τέλος, στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου, περιλήφθηκαν η ανάληψη δράσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (διοργάνωση συνάντησης υποδοχής στα ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα, επίσκεψη και ξενάγηση στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ξενάγηση και δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης κ.λπ), ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.