Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Οι τράπεζες έχουν στο χέρι τη ΝΔ γιατί χρωστάει 340 εκατ. – Ένταση στη Βουλή (βίντεο)

Τσίπρας: Οι τράπεζες έχουν στο χέρι τη ΝΔ γιατί χρωστάει 340 εκατ. – Ένταση στη Βουλή (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Βουλή των Ελλήνων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Τασούλας, Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Βουλής, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τράπεζες, Χρέη Κομμάτων,

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρο της Βουλής όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να λάβει το λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων.

Μεγάλη ένταση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στο Κοινοβούλιο, η οποία πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανή άρνηση του προέδρου της Βουλής να δώσει τον λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό όταν δεν είναι προγραμματισμένη προς συζήτηση επίκαιρη ερώτηση του ιδίου του αρχηγού που ζητάει το λόγο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο αίτημά του για την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό με θέμα τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για να τοποθετηθεί για το θέμα της υπερχρέωσης των κομμάτων το οποίο θεωρεί θεμελιώδες ζήτημα της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής να λαμβάνει το λόγο αρχηγός κόμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Προβλέπεται ρητά σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η συζήτηση ενός νομοσχεδίου ή η πρόταση μομφής, όχι όμως στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι αρνήθηκε να επιτρέψει αυτή την παρέμβαση για να μην μετατραπεί η Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού.

Η ένταση

Ο Κώστας Τασούλας αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο, κρυπτόμενος πίσω από αναφορές στον κανονισμό της Βουλής και σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού, δεν έχουμε κοινοβουλευτικό έργο».

Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι εκείνος που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον κανονισμό της Βουλής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν εμφανίζεται να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.

«Μην επιχειρήσετε να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στον ναό της Δημοκρατίας.

»Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να είστε πρόεδρος της Βουλής και όχι ο πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

»Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, όπως επιχείρησε η παράταξη από την πρώτη ημέρα να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε:

«Πείτε μου ποιο είναι το άρθρο που δε μου επιτρέπει να μιλήσω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρώην πρωθυπουργός και ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας;

»Κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική που εφαρμόζεται κατ’ αναλογία, η διάταξη του άρθρου 97 παρ.4 προβλέπει ότι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν».

«Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα.

»Σας ζητώ να μου δώστε τον λόγο και να μην παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχει την έγκριση και των άλλων κομμάτων», κατέληξε.

Διακόπηκε η συνεδρίαση

Ο Κώστας Τασούλας εμφανίστηκε ανένδοτος, επανέλαβε τις αιτιάσεις περί κανονισμού της βουλής και διέκοψε τη συνεδρίαση, ενώ αμέσως μετά και το κανάλι της Βουλής διέκοψε την ζωντανή σύνδεση.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θέλω να τη μετατρέψουμε σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού.

»Το άρθρο που λέτε δίνει δικαίωμα, αλλά αφορά στο νομοθετικό έργο.

»Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων, διακόπτω τη συνεδρίαση και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση κανονισμού».

Δήλωση Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο Περιστύλιο της Βουλής:

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας επιχείρησαν σήμερα με τρόπο πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα να φιμώσουν μία ισχυρή αλήθεια.

»Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα χρεωκοπημένο, ο κ. Μητσοτάκης στρατηγικός κακοπληρωτής και ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

»Η αλήθεια όμως, όσο και αν επιχειρείται να φιμωθεί ακόμα και στο ναό της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να φιμωθεί. Είναι πάντοτε ισχυρή.

»Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι το γεγονός ότι ο ισολογισμός που βγήκε στη δημοσιότητα για το κόμμα της ΝΔ αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

»Το κόμμα του κάθε χρόνο φεσώνει τον ελληνικό λαό και τον Έλληνα φορολογούμενο κατά 30 εκατ. ευρώ.

»Στα πέντε χρόνια που είναι πρόεδρος της ΝΔ το συνολικό ύψος έχει φτάσει τα 128 εκατ. ευρώ, 128 εκατ. ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, όταν πριν από πέντε χρόνια είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει μία τάξη στα οικονομικά του κόμματός του.

»Όταν όμως ένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του κόμματός του, πώς θα βάλει τάξη στην οικονομία της χώρας;

»Η ΝΔ έχει μία μακρά παράδοση χρεοκοπίας στην πολιτική της.

»Και για τη χώρα και για το ίδιο το κόμμα της.

»Υπάρχει λοιπόν εδώ ένα μείζον ζήτημα ισονομίας.

»Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ένας έμπορος, μία επιχείρηση με χρέη ύψους 50.000 ευρώ κλείνουν, δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, κατάσχεται η περιουσία τους.

»Όμως το κόμμα της ΝΔ μπορεί να λειτουργεί – και όχι μόνο αυτό, αλλά να παίρνει και την κρατική χρηματοδότηση και να τη βάζει στο ιδιωτικό ταμείο χωρίς να αποπληρώνει.

»Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα Δημοκρατίας.

»Όταν ένα κόμμα χρωστάει 340 εκατ. ευρώ στις τράπεζες που τις έχουν πληρώσει με αίμα οι Έλληνες φορολογούμενοι και δεν έχει καμία επίπτωση από αυτό, και οι τράπεζες γνωρίζουν ότι έχουν στο χέρι αυτό το κόμμα, τότε δεν λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά λειτουργεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιστωτή, εν προκειμένω των τραπεζών.

»Για αυτό και έχει νομοθετήσει εδώ και δύο χρόνια την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, έχει νομοθετήσει τη δυνατότητα του δεκάωρου εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες, που διευκολύνει μεταξύ άλλων τις τράπεζες με τους τραπεζικούς υπαλλήλους, έχει προχωρήσει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με ένα σκάνδαλο ζημίας 2 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

»Όλη η πολιτική λοιπόν της ΝΔ, είναι μία πολιτική εξυπηρέτησης των τραπεζών, ακριβώς διότι είναι ένα κόμμα υπερχρεωμένο που ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

»Αυτή η αλήθεια, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος, της δημοκρατικής λειτουργίας του, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μνημείο αναξιοπιστίας και ανικανότητας του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να κρυφτεί, όσο και αν επιχειρήσει ο κ. Τασούλας να φιμώσει τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Καταθέσαμε σήμερα πρόταση νόμου που ορίζει ότι τα υπερχρεωμένα κόμματα οφείλουν να καταβάλλουν το 75% της κρατικής χρηματοδότησης για να αποπληρώνουν τα χρέη τους.

»Καθώς και οι βουλευτές αυτών των κομμάτων θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% της αποζημίωσης που παίρνουν, δημόσιο χρήμα, προκειμένου να αποπληρώνουν τα χρέη.

»Δεν μπορεί σε αυτόν τον τόπο, μια ζωή ο φορολογούμενος να πληρώνει και κάποιοι άλλοι να πίνουν στην υγεία των κορόιδων».

Δείτε τι μετέδωσε το Open:

Σχετικά άρθρα