Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ επισκέφθηκε το Μουσείο Φιλελληνισμού

Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ επισκέφθηκε το Μουσείο Φιλελληνισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Βρετανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ηνωμένο Βασίλειο,

Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κα. Κέιτ Σμιθ επισκέφθηκε το Μουσείο Φιλελληνισμού. Το προσωπικό ξενάγησε την Πρέσβη στους χώρους του Μουσείου και της παρουσίασε τα εκθέματα, την ιστορία του φιλελληνικού κινήματος, και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Βρετανοί Φιλέλληνες που πολέμησαν γενναία στο πλευρό των Ελλήνων ως εθελοντές ή στήριζαν την δράση των φιλελληνικών κομιτάτων στο Λονδίνο και άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) αναφέρθηκε στον Λόρδο Βύρωνα, αλλά και στον καθοριστικής σημασίας ρόλο που διαδραμάτισε ο Βρετανός πολιτικός, υπουργός εξωτερικών και πρωθυπουργός Τζορτζ Κάνινγκ (George Canning) για την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Παράλληλα, η ΕΕΦ παρουσίασε την μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Λόρδου Βύρωνα, τα πιστόλια του μεγάλου Φιλέλληνα και ιδρυτή του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού Φρανκ Χέιστινγκς (Frank Abney Hastings) – (εξελληνισμένο: Φραγκίσκος Άστιγξ), το ημερολόγιο ενός Βρετανικού πλοίου που συμμετείχε στην ναυμαχία στο Ναυαρίνο, ένα από τα σωζόμενα ομόλογα του ομολογιακού δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1824, κλπ.

Η ΕΕΦ παρουσίασε στην Πρέσβη την μακέτα του μνημείου Φιλελλήνων που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, και δύο επετειακά μετάλλια που εξέδωσε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προ τιμήν του Λόρδου Βύρωνα και του Φραγκίσκου Άστιγγος.

Η Πρέσβης κα Κέιτ Σμίθ δήλωσε:

«Είμαι υπερήφανη για τη συμβολή της χώρας και των συμπατριωτών μου στην τελική επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

»Πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες πίστεψαν στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων και τους στήριξαν ενεργά.

»Πρωτοβουλίες όπως αυτές της ΕΕΦ είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί κρατούν τη μνήμη ζωντανή και φωτίζουν κοινές αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τις διμερείς μας σχέσεις έως σήμερα».

Η ΕΕΦ διαβεβαίωσε την Πρέσβη ότι θα συνεχίσει μαζί με το Μουσείο Φιλελληνισμού, να προωθεί με το έργο τους τις κοινές πολιτιστικές αξίες της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον διαρκή φιλελληνισμό ως αρετή που υπηρετεί την συνεχή πρόοδο των κοινωνιών μας.

Σχετικά άρθρα