Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιγνατίου: Σκληρή η ατζέντα Μπάιντεν στον ισλαμιστή Ερντογάν (βίντεο)

Ιγνατίου: Σκληρή η ατζέντα Μπάιντεν στον ισλαμιστή Ερντογάν (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μιχάλης Ιγνατίου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Στη σκληρή ατζέντα που θα θέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Ερντογάν αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος – αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας από την Ουάσιγκτον.

Ο ιδρυτής της Hellas Journal μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Omega TV και τον Μιχάλη Παυλίδη σημείωσε ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσημα την απόφαση του να συζητηθούν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου στη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Και η επιβεβαίωση έρχεται από τον πιο αρμόδιο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή θα συζητηθεί και το μέγα ζήτημα των παράνομων ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την αμερικανική πλευρά αλλά από τη στιγμή που βρίσκονται στην ατζέντα οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, για μένα σημαίνει ότι το θέμα θα τεθεί από τον κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν.

Να θυμίσουμε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πολλά θέματα, όπως αυτά της Συρίας, του Αφγανιστάν και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Σάλιβαν σημείωσε ότι ο κ. Μπάιντεν και ο Ερντογάν θα εξετάσουν επίσης τις «σημαντικές διαφορές» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Μέγα ζήτημα αυτών των διαφορών είναι και η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Μιλώντας σε ειδική ενημέρωση, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, το Ιράν, καθώς και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τουρκία στο Αφγανιστάν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τη χώρα θα είναι μέρος της ατζέντας της συνάντησης.

Επιπλέον, η συνάντηση, θα εξετάσει τους δεσμούς των δύο χωρών και θα αναζητήσει τρόπους για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις «σημαντικές διαφορές τους, αναφορικά με τις ανθρώπινες αξίες, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Σάλιβαν.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Όσον αφορά τον Πρόεδρο Ερντογάν, θα έχουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και εκεί, επίσης, θα γίνει μια ευρεία συζήτηση επί εκτεταμένης ατζέντας – ζητήματα ακριβώς που αφορούν την περιοχή.

Φυσικά, την Ανατολική Μεσόγειο, (θα μιλήσουν) για τη Συρία, για το Ιράν, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία στο Αφγανιστάν.

Επίσης το πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις σημαντικές μας διαφορές στις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ζητήματα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τον Ερντογάν, οι δύο άντρες έχουν περάσει πολύ χρόνο μαζί και είναι και οι δύο, νομίζω, ανυπόμονοι για την ευκαιρία, να έχουν πραγματικά μια συζήτηση για να επανεξετάσουν το πλήρες εύρος της σχέσης».

Δείτε το βίντεο με τα όσα είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου:

Σχετικά άρθρα