Την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα «Ελευθερία» εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Όπως τόνισε, εξελίσσεται καλύτερα από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες το ποσοστό, συνυπολογίζοντας και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί, ξεπερνά το 70%.
Ωστόσο, σε κανονικά νούμερα και όχι υπολογισμούς Κικίλια, το 38,1% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και το 22,4% έχει πλήρη ανοσία. Το «κικίλιο» πάνω από 70% δεν υπάρχει.
«Στις ηλικίες άνω των 60 ετών μαζί με τις πρώτες δόσεις και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ξεπεράσαμε το 70% των εμβολιασμένων.
»Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ακόμα και αυτές οι ηλικίες ανεβαίνουν ανά πενταετία.
»Είναι όλα τα ποσοστά πάνω από 70%, αν συνυπολογίσεις και τα ραντεβού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τις μεγάλες ηλικίες ο στόχος είναι μόνιμα να βελτιώνονται τα ποσοστά αυτά.
«Το πρόγραμμα Ελευθερία πάει πολύ καλά και το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία ακόμα καλύτερα.
»Είμαστε καλύτερα από τον στόχο μας.
»Η τεράστια αυτή υγειονομική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα δεδομένα.
»Ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς την ημέρα, πολύ αμφέβαλαν για το πρόγραμμα και χθες κάναμε 102.576 εμβολιασμούς, έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ανοίγουμε την Πέμπτη την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσει η ομάδα 18-24, για την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα στα νησιά τα mRNA εμβόλια κι όχι μόνο το Johnson&Johnson.
«Σπρώχνουμε τόσο πολύ το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία και τώρα στέλνουμε στα νησιά υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA και Pfizer, πέρα από το Johnson&Johnson έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι σε λίγες ημέρες εκκινούν και οι διαδικασίες εμβολιασμών των κατάκοιτων.
Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες, ανέφερε ότι είναι αμελητέες σημειώνοντας ότι μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά έχει 20.000 φορές περισσότερες πιθανότητες για θρόμβωση.
Προνόμια
Ερωτηθείς σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχουν κίνητρα, τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
«Αυτό θα γίνει αφού δοθεί πρόσβαση στα εμβόλια σε όλους τους πολίτες.
»Δεν πρόκειται για τιμωρία των υπολοίπων, αλλά δυνατότητα επιβράβευσης ή διευκόλυνσης αυτών που έχουν εμβολιαστεί με βάση την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα».
Συμπλήρωσε δε ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει από το φθινόπωρο, αν και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν.
«Θα τελειώσουμε με την τουριστική περίοδο, θα δούμε για την παροχή κινήτρων και το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με αυτούς που δεν εμβολιάζονται.
»Θεωρώ ότι από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν.
»Η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει κλειστή έναν ακόμα χειμώνα.
»Δεν είναι παιχνίδι. Ακόμα χάνονται ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Ο ίδιος κράτησε χαμηλούς τόνους για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι το ποσοστό αυτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι χαμηλό.
«Όταν τα νοσοκομεία δίνουν τη μάχη και είναι γεμάτες οι κλίνες Covid και οι ΜΕΘ και κινδυνεύουν με burn out οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν είναι σοφό αυτός που διοικεί να κάνει μια σπασμωδική κίνηση», ανέφερε.
Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο και προβληματικό να υπάρχουν ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές.
«Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων γιατρών πάνω από 80%-85% σε ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές, όταν για τη γρίπη το ποσοστό αυτό ήταν 30%. Επομένως είναι ένα άλμα», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν θα λάβουν κάποιας μορφής ενίσχυση οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.
«Ήδη μια φορά επιβραβεύτηκαν οριζόντια με το δώρο και μελετώνται και άλλες πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, και οικονομικό, προκειμένου να στηριχτούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.
Εμβολιασμός εφήβων
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, σχολίασε ότι «στόχος είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς από τη στιγμή που οι διεθνείς Αρχές το εγκρίνουν.
»Η δυνατότητα είναι σημαντική να υπάρχει και να οργανωθεί ώστε να μπορέσει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Ωστόσο, τόνισε ότι «αφήνουμε τους επιστήμονες να μελετήσουν σωστά το τι υπάρχει και ποια είναι η επικινδυνότητα, ποιες είναι οι κλινικές μελέτες για τους εφήβους.
»Με βάση αυτά τα στοιχεία εισηγούνται οι επιστήμονες και αποφασίζει η κυβέρνηση», κατέληξε.