Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα από την Κάσο, με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος του νησιού, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε θεωρήσει ότι μπορεί να επιβουλεύεται ελληνική γη, θα βρίσκει απέναντί του ομόθυμα τον ελληνισμό.
»Καμία παραχώρηση στην κυριαρχία μας.
»Θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά» δήλωσε ο υπουργός, στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου.
Ανέφερε ότι το ολοκαύτωμα της Κάσου είναι ζωντανό μνημείο, ένα στοιχείο μνήμης για όλο τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος κορυφώνονται σήμερα και στο νησί βρίσκονται, εκτός του κ. Γεραπετρίτη, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, και οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης της Νέας Δημοκρατίας και Γιώργος Ψυχογιός του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ολοκαύτωμα της Κάσου έγινε στις 27 Μαΐου του 1824 όταν ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στο νησί με 45 πλοία στα οποία επέβαιναν τέσσερις χιλιάδες στρατός υπό του Χουσεΐν Μπέη.
Έκαναν απόβαση σε απόκρημνο μέρος και κυρίευσαν το νησί.
Στις 30 Μαΐου ακολούθησε καταστροφή του νησιού, φόνος των νησιωτών, αιχμαλωσία των γυναικών και των παιδιών.
Όσοι μπόρεσαν κατέφυγαν στο βουνό, ενώ άλλοι προσκύνησαν.
Ο στόλος του εχθρού μετά την καταστροφή του νησιού αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.
Η Κάσος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της ναυτικής δύναμης που διέθετε, αποτελούσε σημαντικότατο έρεισμα των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων στο Αιγαίο Πέλαγος και κύριο στήριγμα της Κρήτης, την εξέγερση της οποίας οι Κάσιοι υπερασπίστηκαν με επιτυχία.
Για το λόγο αυτό, αλλά και διότι πλοία των Κασίων είχαν πραγματοποιήσει σειρά επιθετικών ενεργειών σε βάρος αιγυπτιακών και τουρκικών καραβιών όπως και προσβάλει τις ακτές της Ρόδου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, το νησί έγινε στόχος των οθωμανικών Αρχών.