Ιδιαίτερα αναφορά με έμφαση στην ανεκτικότητα έκανε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, Σουλαϊμάν Χαμίντ Σαλέμ Αλ Μαζρούι, στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του στο 2ο Διεθνές (διαδικτυακό) Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς με θέμα «Ελληνισμός και Ισλαμικός Πολιτισμός. Οι θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης και οι προοπτικές της», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ανεκτικότητα. Η ανεκτικότητα αντανακλά τον πολιτισμό της κοινωνίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», είπε ο Εμιρατιανός διπλωμάτης και συνέχισε:
«Γιατί είμαστε ανεκτικοί; Υπάρχουν τρεις παράγοντες, μεταξύ πολλών που έκαναν τα ΗΑΕ μια ανεκτική κοινωνία:
»1. Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ανεκτικότητας και σεβασμού. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή ποικιλομορφίας, ένταξης και αποδοχής.
»Μας δίδαξε ότι “είστε τόσο καλοί όσο συμπεριφέρεστε στους άλλους”.
»2. Ιστορικά, τα ΗΑΕ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι συναλλαγές με άλλα έθνη έκαναν τα ΗΑΕ έναν κόμβο αλληλεπίδρασης με διάφορους αριθμούς ανθρώπων.
»3. Προκειμένου να αναπτυχθούμε οικονομικά, καλωσορίσαμε και φιλοξενήσαμε διαφορετικές εθνικότητες, των οποίων οι πολιτισμοί συνδυάστηκαν με τους δικούς μας, συνέβαλαν στον πολιτιστικό ιστό της σημερινής κοινωνίας των Εμιράτων.
»Ως αποτέλεσμα, άνθρωποι με περισσότερες από 200 εθνικότητες και διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες ζουν σήμερα στα ΗΑΕ, σε αρμονία, απολαμβάνοντας έναν ήρεμο τρόπο ζωής.
»Ένα πρακτικό παράδειγμα του οράματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη διαθρησκευτική αρμονία διαμορφώνεται στο Abrahamic Family House, ένα μέρος για θρησκευτική ανοχή και εκπαίδευση που στέλνει ένα μήνυμα ενότητας στον κόσμο.
»Τα ΗΑΕ επιθυμούν να υποστηρίξουν το μετριοπαθές Ισλάμ και να αντιμετωπίσουν εξτρεμιστικές ερμηνείες της πίστης.
»Από αυτή την άποψη, τα κέντρα Hedaya και Sawab, δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες.
»Στεγάζονται στην πρωτεύουσα μας, το Αμπού Ντάμπι.
»Επιπλέον, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ανεκτικότητας και της διαπολιτισμικής συνεργασίας, τα ΗΑΕ έγιναν μέλος της UNESCO το 1972.
»Με τα χρόνια τα ΗΑΕ υπήρξαν σημαντικοί δωρητές της UNESCO, συμμετείχαν σε πολλά προγράμματα της UNESCO και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες προς όφελος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
»Υπάρχουν 120 σχολεία που συνδέονται με την UNESCO στα ΗΑΕ, το περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης της UNESCO, καθώς και μια σειρά από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα.
»Τέλος, το 2019 τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ανοχής ΗΑΕ-UNESCO.
»Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, αναπτύσσοντας τις ικανότητες των νέων ηγετών να προάγουν την ανεκτικότητα, την ένταξη και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
»Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ανεκτικότητας ΗΑΕ-UNESCO θα παρουσιαστεί στο Expo 2020 που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022», κατέληξε ο Εμιρατιανός πρεσβευτής.