Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου»

«Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Ελληνική Ομογένεια, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Κώστας Βλάσης, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου» ήταν το θέμα Webinar εργασίας των Ελληνικών Ιατρικών – Βιοϊατρικών Συλλόγων του εξωτερικού με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών που έγινε το Σάββατο.

Στόχος της διαδικτυακής ημερίδας ήταν να αναδειχθεί η δυναμική των Ελλήνων Ιατρών παγκοσμίως θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο τον Έλληνα πατέρα της Δυτικής Ιατρικής Ιπποκράτη.

Μάλιστα δυο ομιλητές από τη Μελβούρνη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο ταμίας της και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Αυστραλίας που πρότειναν το πρώτο συνέδριο για να αναδειχθούν οι διαχρονικές αξίες του Ιπποκράτη να γίνει στη Μελβούρνη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν, φυσικά, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Προέδρου ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος κ.ά.

Πιο αναλυτικά το κυρίως πρόγραμμα περιλάμβανε:

1. Η καθιέρωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη στην Γενέτειρα του. Ομιλητής: Αριστοτέλης Παυλίδης Πρόεδρος Διεθνούς Ιδρύματος της Κω. Τ. Υπουργός

2. Διήμερες Εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη στην Λάρισα. Ομιλητής: Αθανάσιος Γιαννούκας Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Ιατρικού Τμήματος– Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

3. Η ανάγκη κοινής δραστηριότητας δια την στήριξη των ιατρών μέσα από τους Ελληνικούς Ιατρικούς Συλλόγους του Εξωτερικού. Ομιλητές: Γιώργος Πατούλης, Κωνσταντίνος Πάντος, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Αντώνιος Πολυδώρου, Πατσουράκος Φώτιος.

4. Ο ρόλος των Ελληνικών Ιατρικών και Βιοϊατρικών Συλλόγων του εξωτερικού στην Ιατρική Εκπαίδευση και Ερευνητική δραστηριότητα Ελλήνων Ιατρών σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Αλλοδαπής.

Από την Αυστραλία μίλησε ο κ. Μαρίνης Πυρπυρής. Μίλησαν ακόμα Πρόεδροι-Αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς των Ιατρικών Συλλόγων, Αμερικής, Καναδά, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Κύπρου.

5. Το ΙΚΥ στην υπηρεσία της προώθησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων εκπαίδευσης των ιατρών. (Διασύνδεση Πανεπιστημίων). Ομιλητής: Μιχαήλ Κουτσιλιέρης Καθηγητής ΕΚΠΑ Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

6. Διατήρηση σε Παγκόσμιο επίπεδο της Ηθικής και των Αξιών του Ιπποκράτη. Ομιλητής: Γιώργος Ντάγγας, Τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης

7. Ο ρόλος της Ελληνικής κοινότητας στην στήριξη των αποδήμων Ιατρών. Ομιλητής: Βασίλης Παπαστεργιάδης Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

8. Ο ρόλος του ΕΟΤ στην Προβολή των Ελληνικών Ιατρικών & Βιοϊατρικών Συλλόγων του Εξωτερικού και την προβολή ενός νέου προορισμού Ιατρικού τουρισμού βασισμένου στον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στην Κω. Ομιλήτρια: Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος ΕΟΤ

9. Στήριξη των δράσεων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων του Εξωτερικού και προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ομιλητής: Γιάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.

10. Ενεργοποίηση μηχανισμών προβολής των πεπραγμένων και επιστημονικών επιτευγμάτων των Ελληνικών Ιατρικών και Βιο-Ιατρικών συλλόγων του Εξωτερικού. Ομιλητής: Νίκος Βαφειάδης Δημοσιογράφος

Ενώ παρατηρήσεις και προτάσεις έκαναν ο Διευθυντής Σύνταξης του «Νέου Κόσμου», Σωτήρης Χατζημανώλης, και ο δημοσιογράφος Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους από τον Καναδά.

Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Αιμιλία Σταθάκου.

Χρυσουλάκης: Συνολικό και λειτουργικό δίκτυο Ελλήνων ιατρών σε όλο τον κόσμο

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη στήριξη των δράσεων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Ομογένειας και για την προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας τους με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα ακριβώς χρόνο μετά την πρώτη μεγάλη πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία με τη συμμετοχή 100 ομογενών ιατρών από 25 χώρες, δόθηκε από τον κ. Χρυσουλάκη μια συνολική εικόνα του πλαισίου υποστηρικτικών δράσεων και συνεργειών που η Γενική Γραμματεία έχει προωθήσει με διάφορους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπηρετώντας τον πάγιο στόχο της για τη δημιουργία ενός πλήρους, συνολικού και λειτουργικού δικτύου των Ελλήνων ιατρών σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε την αποφασιστικότητα «να φέρουμε τον απόδημο ιατρικό κόσμο πιο κοντά στην Ελλάδα» μέσω διασυνδέσεων «που θα αναδεικνύουν το επιστημονικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα πολλαπλασιάζουν τα οφέλη από την ανταλλαγή επαγγελματικής εμπειρίας και την ώσμωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων στα πιο σύγχρονα νοσοκομεία του κόσμου, θα μεταλαμπαδεύουν γνώσεις στις νεότερες γενιές επιστημόνων, θα βραβεύουν την αριστεία και θα ενθαρρύνουν τους νέους συναδέλφους στο χώρο της ιατρικής και των βιοεπιστημών».

Εξήγησε δε ότι, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος δημόσιος φορέας για το συντονισμό ενοποιητικών δράσεων με την Ομογένεια, υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που λειτουργεί ως γέφυρα της πατρίδας μας με τους διακεκριμένους επιστήμονες της Ελληνικής Διασποράς και υπογράμμισε ότι απώτερος σκοπός πρέπει να είναι, ιδιαίτερα τώρα μετά τη δημοσιότητα που είχαν οι προσπάθειες και οι σημαντικές επιτυχίες ομογενών ιατρών και άλλων επιστημόνων μας στον αγώνα κατά του Covid-19, «η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και κατοχύρωση για την πατρίδα μας ενός αξιοσέβαστου μεριδίου στον διεθνή ιατρικό ορίζοντα».

Σχετικά άρθρα