Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πειρατής «μπαμπάς» της Γαλάζιας Πατρίδας επιμένει σε ΑΟΖ Τουρκίας-Γάζας

Ο πειρατής «μπαμπάς» της Γαλάζιας Πατρίδας επιμένει σε ΑΟΖ Τουρκίας-Γάζας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχάτ Γιαϊτζί, Τουρκία,

Οι Τούρκοι επαναφέρουν το σενάριο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και των Παλαιστινίων, αφού όπως γράφει η Yeni Safak έγινε το πρώτο βήμα με την επικύρωση της «Συμφωνίας Ασφάλειας και Συνεργασίας» των δύο πλευρών. Μια συμφωνία, που σύμφωνα και με τον «μπαμπά» της Γαλάζιας Πατρίδας, τον πειρατή Τζιχάτ Γιαϊτζί, βάζει σημαντικό λιθαράκι για την εφαρμογή του «λιβυκού μοντέλου» και στην Παλαιστίνη. Ότι δεν υπάρχει κράτος Παλαιστίνη για να συμφωνήσουν οτιδήποτε, προφανώς για τους Τούρκους δεν έχει καμία σημασία.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που καταπατά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική κυριαρχία («εξαφανίζει» από τον χάρτη την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου) και αγνοεί τελείως την κυπριακή ΑΟΖ.

Η συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης το 2018 τέθηκε σε ισχύ, όπως ανακοινώθηκε μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα.

«Δείχνοντας τη σκληρότερη αντίδραση στο Ισραήλ, το οποίο σκότωσε 232 άτομα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, η Τουρκία επικύρωσε επίσης τη Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας που υπέγραψε με την Παλαιστίνη το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Ο απόστρατος ναύαρχος και εκ των αρχιτεκτόνων του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε ότι με την «ιστορική» συμφωνία, η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και άνοιξε μια νέα σελίδα.

«Η συνεργασία και οι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην ακτοφυλακή έθεσαν επίσης τα θεμέλια για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

»Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη και ένας σημαντικός λίθος μπήκε σε αυτόν τον δρόμο», επεσήμανε ο Γιαϊτζί.

Και συνέχισε λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα «συμφέρει» όλους (σ.σ. σχεδόν) και πως οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ θετικοί στο ενδεχόμενο:

«Οι πληροφορίες που λάβαμε από περιφερειακές πηγές είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία.

»Θα είναι προς το συμφέρον όλων εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία.

»Το Ισραήλ θα αποκτήσει 10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και η Αίγυπτος 14 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Με τη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας, αξιωματικοί επιβολής του νόμου της Παλαιστίνης θα εκπαιδευτούν στην ακαδημία της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής στην Τουρκία.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα θα πραγματοποιηθούν σε οχήματα, εκπαίδευση, τεχνική βοήθεια και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αύξηση της ικανότητας των παλαιστινιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει η Yeni Safak, αποφασίστηκε ο διορισμός εκατέρωθεν συμβούλων και αξιωματικών συνδέσμων.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από «συνεργασία ασφάλειας».

Με τη συμφωνία, «γίνεται το πρώτο βήμα με την Παλαιστίνη, για μια παρόμοια διευθέτηση όπως με τη Λιβύη».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει διευθετήσει τίποτα με τη Λιβύη. Το άκυρο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με το καθεστώς Σαράτζ δεν έχει επικυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχετικά άρθρα