Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε «καλό κλίμα» η συνάντηση Μητσοτάκη-Τσαβούσογλου – «Αμοιβαία βούληση για θετική ατζέντα»

Σε «καλό κλίμα» η συνάντηση Μητσοτάκη-Τσαβούσογλου – «Αμοιβαία βούληση για θετική ατζέντα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σημείο καμπής για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων η σημερινή μέρα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και τονίστηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. 

Το θετικό κλίμα της συνάντησης αποτυπώθηκε και στον χαιρετισμό τους, κατά την έξοδο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία του πρωθυπουργού. 

Δένδιας και Τσαβούσογλου κατευθύνθηκαν πεζή στο υπουργείο, όπου ο πρώτος γύρος των επαφών, θα γίνει σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, ενώ για τη συνέχεια είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες.

Οι δηλώσεις στον Τύπο Δένδια-Τσαβούσογλου στις 13.15 θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΡΤ1.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν τα διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις, και οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, ενώ θα εξετασθούν οι προϋποθέσεις για μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι έρχεται με θετική ατζέντα έχοντας πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θράκη στην οποία αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι, ωστόσο οι προκλήσεις διατυπώθηκαν με τις συνήθεις θέσεις περί «τουρκικής» μειονότητας και τις επισκέψεις συμβολισμού, ενώ τα μηνύματα που δόθηκαν μέσω social media ήταν με κατεύθυνση περισσότερο προς το εσωτερικό της γείτονος.

O ίδιος είπε πως θα το θέσει ως θέμα και στις επίσημες συζητήσεις.

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και έκανε λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία.

Το βράδυ της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρακάθισε σε ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας, σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

Στο δείπνο που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν. Η συνάντηση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα.

Σχετικά άρθρα