Μετάλλαξη ΔέλταΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απαντά το ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «τουρκική μειονότητα»

Τι απαντά το ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «τουρκική μειονότητα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Θράκη, Κομοτηνή, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη, για να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή, όπου βρέθηκε και στάθηκε μίλησε για «τουρκική μειονότητα», βαφτίζοντας τα πάντα «τουρκικά». Πρόκειται περί σκόπιμης προβοκατόρικης συμπεριφοράς. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, ο τουρκικός Τύπος είχε προαναγγείλει τι σκόπευε να κάνει στην Κομοτηνή. Δεν υπήρξε καμία έκπληξη. Επιβεβαίωσε τον εαυτό του.

Λίγο μετά τις 16.30, κι αφού ολοκληρώθηκε η προβοκατόρικη «τουρκοβόλτα» Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή -στην Ξάνθη δεν τόλμησε να πάει γιατί τον περίμεναν «άγρια» οι Πομάκοι- το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με δήλωση του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

»Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

»Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

»Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

»Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

»Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Σχετικά άρθρα