Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια στο Σότσι τη Δευτέρα – Μακροσκελής ανακοίνωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια στο Σότσι τη Δευτέρα – Μακροσκελής ανακοίνωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Νίκος Δένδιας, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σότσι, Υπουργείο Εξωτερικών, Φυσικό Αέριο,

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του, στην ιστοσελίδα του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα στο Σότσι της Ρωσίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 24 Μαΐου, στο Σότσι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Ν. Δένδια ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας.

Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν τρόποι για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν από τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια επαφών στις 24 Μαρτίου και 5 Μαΐου του τρέχοντος έτους, καθώς και στις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο των περιορισμών του κορωνοϊού.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας και διασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών. Οι τακτικές πτήσεις επαναλήφθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου φέτος.

Οι υπουργοί «συγχρονίζουν τα ρολόγια τους» για ένα ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου της επίλυσης του Κυπριακού, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αλληλεπίδραση των δύο χωρών σε πολυμερείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας στα περισσότερα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα είναι στενές, και στις δύο πρωτεύουσες πορεύονται από την ανάγκη επίλυσης αναδυόμενων διαφορών αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το 2021, η Ελλάδα γιορτάζει την 200ή επέτειο της έναρξης του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Στην Αθήνα, αναγνωρίζουν τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας στην απόκτηση ανεξαρτησίας και στη διαμόρφωση της κρατικής υπόστασης, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις δραστηριότητες του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας (1828-1831), Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1816 -1822) Ιωάννη Καποδίστριας πολλών Ρώσων φιλελλήνων (Σ. Πούσκιν, Ν. Ράικο, αδελφών Μπερεζάνσκι κ.ά.).

Η νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829 επέτρεψε να συμπεριλάβει στη Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης του 1829 ένα άρθρο σχετικά με τη χορήγηση του καθεστώτος αυτονομίας από την οθωμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου (17), 1828, ο Ρώσος διπλωματικός Μ. Βούλγαρης, ελληνικής καταγωγής παρουσίασε επιστολή σύστασης (διαπιστευτήρια) στον κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια.

Αυτό το γεγονός σήμανε και την έναρξη και και καθιέρωση των ρωσο-ελληνικών διπλωματικών σχέσεων.

Ο εορτασμός της επετείου συμπίπτει συμβολικά με την υλοποίηση το 2021 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας ενός κοινού μεγάλου έργου – Έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας.

Το πλούσιο πρόγραμμα της χρονιάς περιλαμβάνει περισσότερες από 120 εκδηλώσεις σε δύο χώρες.

Έχουν σχεδιαστεί για να υπενθυμίζουν τη συνύπαρξη των ιστορικών πεπρωμένων των δυο λαών οι οποίοι περισσότερο από μία φορά βοήθησαν ο ένας τον άλλον.

Παρά τη δυσμενή υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στον κόσμο, ο ρωσο-ελληνικός πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σταθερά.

Έχει προγραμματιστεί ένα χρονοδιάγραμμα επαφών έως το τέλος του έτους.

Στις 22 Ιουλίου 2020, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη.

24-25 Μαρτίου φέτος Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισουστίν πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελληνική Δημοκρατία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς που σηματοδότησαν την 200ή επέτειο της έναρξης του ελληνικού εθνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Μιχαήλ Μισούστιν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη.

Στις 5 Μαΐου φέτος πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς.

Οι συνομιλίες στο Σότσι είναι η τέταρτη προσωπική συνάντηση των δύο υπουργών από το 2019.

Οι προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου 2020 στην Αθήνα.

Από τότε, οι κύριοι Σεργκέι Λαβρόφ και Nίκος Δένδιας είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες.

Στο παρόν στάδιο, πρωταρχικός στόχος είναι να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας για την οικονομική συνεργασία των χωρών μας.

Στο τέλος του 2020, ο κύκλος εργασιών Ρωσίας-Ελλάδας μειώθηκε κατά 35,1% σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 36,5% σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια , οι εισαγωγές από την Ελλάδα – κατά 13,6% σε 222,7 εκατομμύρια δολάρια.

Στατιστικά στοιχεία για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021 δείχνουν επίσης αρνητικές τιμές: ο όγκος του εμπορίου μειώθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020 σε 497 εκατομμύρια δολάρια (-35,2%), οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν στα 464,6 εκατομμύρια δολάρια (-37,1%), ενώ υπάρχει αύξηση των εισαγωγών από την Ελλάδα σε 32,4 εκατομμύρια δολάρια (+ 18,7%).

Η Ρωσία παραμένει ένας παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στην Ελλάδα, κυρίως φυσικού αερίου.

Το 2020, οι Έλληνες καταναλωτές εφοδιάστηκαν με 3,02 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία (οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 25,2% σε σύγκριση με το 2019).

Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους η ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 34,8% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Προς το παρόν, η Ρωσία παρέχει πάνω από το 43% των αναγκών της Ελλάδας φυσικό αέριο.

Αναπτύσσεται επενδυτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Ο όγκος των άμεσων συσσωρευμένων ρωσικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 649 εκατομμύρια δολάρια, οι ελληνικές επενδύσεις στη ρωσική οικονομία σε 38 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλά μεγάλα επενδυτικά έργα με ρωσική συμμετοχή υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα: τουριστικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από όμιλο εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα αναλυθεί η κατάσταση του νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 50 συνθήκες και συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Οι υπουργοί σκοπεύουν να δώσουν ώθηση στον συντονισμό και την προετοιμασία για την υπογραφή νέων εγγράφων.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Σχετικά άρθρα