Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ: «Σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρίας

Ισραήλ: «Σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Γκάμπι Ασκενάζι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Νίκος Δένδιας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζο Μπάιντεν, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, στην γραπτή του ανακοίνωση, με την οποία ενέκρινε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 π.μ. πρώτες ώρες Παρασκευής, υπογράμμισε τη «σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί ευχαρίστησαν για την υποστήριξή τους πρωτίστως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τζο Μπάιντεν, και την Αίγυπτο για τον σημαντικό της ρόλο και προσωπικά τον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

«Το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 πμ χτες το βράδυ.

»Εκτιμούμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς το Ισραήλ που εξέφρασαν πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες με πρώτη και κυριότερη τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο.

»Η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι έπαιξαν πάλι σημαντικό ρόλο», σημειώνεται εμφατικά για την αιγυπτιακή ειρηνευτική πρωτοβουλία, για να ακολουθήσει η ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα:

«Η φιλία της Ελλάδας και η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Ισραήλ ως φιλοξενούμενου του ομολόγου του Γκάμπι Ασκενάζι και ως του πρώτου ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την περιοχή έπειτα από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς ήταν μια σημαντική συμβολή», τονίζοντας έτσι με μεγάλη σαφήνεια την ειρηνοποιό περιφερειακή ηγεσία της χώρας μας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας την εκεχειρία, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα, χώρα Ευρωπαϊκή και παράλληλα χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τα κράτη της περιοχής συνεισφέρει ενεργά στην προώθηση των σχέσεων φιλίας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέσω των συνεχών διμερών επαφών με όλες τις πλευρές, καθώς και των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει».

Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε διαδοχικά στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεσονάβ και με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μοιράστηκε με τους παλαιότερους και ακλόνητους συμμάχους μας τι αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ, ένας ειλικρινής φιλέλληνας, άνθρωπος αγχίνους και γνώστης της ιστορίας των λαών της περιοχής, σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «επιτυχημένα» τα «ταξίδια του (Νίκου Δένδια) στη Μέση Ανατολή», εξηγώντας ότι ενίσχυσαν «την κοινή μας προσπάθεια να υποστηρίξουμε τον τερματισμό της βίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Ο Δένδιας μοιράστηκε τα νέα της εκεχειρίας με Γαλλία και ΗΠΑ – Πάιατ: «Επιτυχημένα τα ταξίδια» του Έλληνα ΥΠΕΞ

Έλληνες, ηγέτες ειρηνοποιοί

Όπως γράφαμε τη Δευτέρα, την ώρα που η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, καλώντας σε τζιχάντ για την «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ από τους «τυράννους», όπως αποκαλεί τους Ισραηλινούς, η Ελλάδα, ως μία δύναμη ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας και πολιτισμού αγωνίζεται για την ειρήνη, διότι αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός και το αξιακό του σύστημα.

Οι Έλληνες επί 5.000 χρόνια υπηρετούμε την ειρήνη και την συνύπαρξη, τη θρησκευτική ελευθερία, τον συγκρητισμό και την συνανάπτυξη, αξίες που εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία κατά τα ελληνιστικά χρόνια και αποτελούν σήμερα το αξιακό σύστημα του δυτικού πολιτισμού.

Απέναντι στις βαρβαρικές ορδές του οθωμανισμού η Ελλάδα στέκει προμαχώνας της υπεράσπισης της ελευθερίας και της ευδαιμονίας των ανθρώπων.

Και συμπληρώναμε, σε επόμενη ανάρτησή μας την Τρίτη: Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός, επικεφαλής διπλωματίας, που επισκέφθηκε την εμπόλεμη ζώνη, μια περιοχή με αδιάκοπη ισχυρή ελληνική παρουσία τους τελευταίους 23 αιώνες, δηλαδή από τα ελληνιστικά χρόνια και μετά, ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι και οι αρχαίοι Φιλισταίοι ήταν Έλληνες άποικοι της εποχής του Χαλκού από την Κρήτη και τις Μυκήνες.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά με τη Μέση Ανατολή, με το Λεβάντε, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ενώ ακόμα και σήμερα στην περιοχή, σε Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη και Ιορδανία κατοικούν περισσότεροι από 2 εκατ. ελληνικής καταγωγής Ελληνορθόδοξοι και Μελχίτες αραβόφωνοι.

Οι Έλληνες είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό και συνάμα ντόπιο έθνος στην περιοχή.

Για αυτό και οι Έλληνες είναι η γέφυρα και η συγκολλητική ουσία μεταξύ των λαών και εθνών της περιοχής. Έλληνες, οι ηγέτες ειρηνοποιοί.

Δείτε τις αναρτήσεις της Ισραηλινής Πρεσβείας στο Twitter:

Σχετικά άρθρα