Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΛΑΣ: Κίνδυνος να αποφυλακιστούν κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα

ΕΛΑΣ: Κίνδυνος να αποφυλακιστούν κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Φυλακές,

Την ανησυχία του για τις περιπτώσεις κατηγορούμενων για ειδεχθή εγκλήματα, που πρόκειται να αποφυλακιστούν -λόγω παρέλευσης του 18μηνου- χωρίς να έχουν δικαστεί εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τον ίδιο φόβο, άλλωστε, μοιράζονται και υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει καθυστερήσει σημαντικά η εκδίκαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open, ελέω κορωνοϊού, υπήρξαν επί μήνες πολλοί περιορισμοί, δεν γίνονταν δίκες, ενώ όποιες δίκες γίνονταν ολοκληρώνονταν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Φόβος επικρατεί τώρα για πρόσωπα που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα και ενδέχεται σύντομα να αποφυλακιστούν, κι αυτό ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ με 500 ονόματα κακοποιών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο υπουργός σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως οι 500 που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν κατηγορηθεί από το 2019 και εξής για «συμβόλαια θανάτου», εκβιασμούς και ναρκωτικά, ενώ κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δίκες τους.

Απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας για το οργανωμένο έγκλημα

Εκτός από αναλυτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησε σήμερα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη μίας μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο άμεσης συνεργασίας εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση.

Αυτό θεωρείται επιτακτικό και για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξετάζονται άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.

Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη και εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία περιλαμβάνονται και σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, (όπως αυστηροποίηση ποινών, κλ.π.).

Σχετικά άρθρα