ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άδωνις Γεωργιάδης: Ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές να επενδύσουν στην αμυντική μας βιομηχανία

Άδωνις Γεωργιάδης: Ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές να επενδύσουν στην αμυντική μας βιομηχανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αμυντική Βιομηχανία, Ναυπηγεία, Πολεμική Βιομηχανία, Τουρκία, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

«Η Ελλάδα στα 10 χρόνια της κρίσης έμεινε αρκετά πίσω. Η Τουρκία μας ξεπέρασε. Η ισορροπία δυνάμεων άρχισε να διαταράσσεται και τώρα που η Ελλάδα κατάφερε σιγά – σιγά να σταθεί στα πόδια της, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσει να αυξήσει την αμυντική της ισχύ». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ενότητα με θέμα «Defense Industrialization & international alliances» στο Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε:

«Θέλουμε όμως να είμαστε αρκετά ισχυροί για να ξέρουν όλοι και κυρίως -για να μην κοροϊδευόμαστε- η Τουρκία ότι δεν είμαστε ένας εύκολος αντίπαλος τον οποίο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

»Το αποδείξαμε. Είμαι πολύ περήφανος για την Ελλάδα αλλά και για την Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχω.

»Και στον Έβρο όταν προσπάθησε να κάνει μία ασύμμετρη εισβολή με τους λαθρομετανάστες τότε όπου υψώσαμε το τείχος προστασίας της Ελλάδος και σταματήσαμε την εισβολή αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη.

»Το αποδείξαμε και στο Αιγαίο όπου σταματήσαμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταναστευτικές ροές που έχουν πλέον μείωση άνω του 90% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ όπου η Ελλάδα είχε γίνει, με συγχωρείτε που θα το πω, “μπάτε σκύλοι αλέστε”.

»Το αποδείξαμε και το καλοκαίρι με το στόλο μας στη μεγάλη πρόκληση και την επακούμβηση και ό,τι άλλο έγινε προστατεύοντας πλήρως τα σύνορα της Ελλάδας.

»Εάν, λοιπόν, ο Πρόεδρος Ερντογάν νόμιζε ότι θα βρει στην κυβέρνηση της Ελλάδος και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν εύκολο και βολικό αντίπαλο, έχει διαψευστεί.

»Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, λοιπόν, τα προγράμματα εξοπλισμών είναι σημαντικά διότι ενισχύουν την άμυνα της χώρας και μας καθιστούν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή»

Η χώρα μας έχει κάνει σειρά διεθνών επαφών και υπάρχει ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

«Είναι στρατηγικοί επενδυτές από χώρες που εμπιστευόμαστε, όπως η Lockheed Martin από τις ΗΠΑ ή εταιρίες από το Ισραήλ, χώρα με την οποία μας συνδέουν κοινές αξίες», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το «πλέγμα» της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας είναι πολύπλοκο και σε αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέργειες του δημόσιου τομέα με ιδιωτικές εταιρίες.

Η ελληνική γεωπολιτική έχει εξελιχθεί πάρα πολύ ενώ η Τουρκία έχει αποκοπεί από όλους στην περιοχή.

«Οι καλές μας σχέσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο μας ανοίγουν προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», επεσήμανε.

Αναφερόμενος τέλος, στην αμυντικής βιομηχανία αλλά και στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδας, είπε ότι δεν είναι λίγα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό.

«Το πρόγραμμα των φρεγατών αναμφίβολα συνδέεται και με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

»Αν θα υπάρξει ενοποίηση των ναυπηγείων είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

»Τα ναυπηγεία μας τώρα πρέπει να γίνουν φιλικά προς το περιβάλλον, να γίνουν επισκευές, αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

»Είναι αλήθεια ότι τα ναυπηγεία παρήκμασαν, αλλά τώρα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, έχουμε πολύ κέφι και όρεξη για αυτό», συμπλήρωσε.

«Τώρα υπό εξαιρετικά καλύτερες συνθήκες γιατί -τα 10 χρόνια της κρίσης δίδαξαν και εμάς τα λάθη του παρελθόντος- γενικά η βιομηχανία μας αλλά και τα ναυπηγεία δουλεύουν σε εξαιρετικά πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

»Το απέδειξε η περίπτωση της ΟΝΕΧ στη Σύρο ότι είμαστε πια ανταγωνιστικοί και μπορούμε να προσελκύσουμε και πολλές ιδιωτικές δουλειές.

»Αν λοιπόν μέσω του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού συνδέσουμε την αναγέννηση της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, ξεκινήσουν και τα προγράμματα και προσελκύσουν ισχυρούς παίκτες λόγω αυτού του προγράμματος και με την ανταγωνιστικότητα και την καλή δουλειά που κάνουμε προσελκύσουμε και πελάτες από τον ιδιωτικό τομέα σύντομα θα έχουμε φτιάξει ξανά και μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία όπως είχαμε μέχρι τη δεκαετία του ’80.

»Είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα όλο αυτό αλλά ο Πρωθυπουργός προσωπικά, εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης, ο Υπουργός Άμυνας και ο Υπουργός Οικονομικών εργαζόμαστε για να βρούμε λύση σε αυτό το γρίφο», κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικά άρθρα