Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόσιαλος: Δεν θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορωνοϊό – Τι είπε για άρση πατέντας

Μόσιαλος: Δεν θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορωνοϊό – Τι είπε για άρση πατέντας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Ηλίας Μόσιαλος, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Hλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών, ενώ προέβλεψε ότι δε θα τελειώσουμε σύντομα με τον κορωνοϊό.

Αναφορικά με τις πατέντες των εμβολίων ανέφερε:

«Είχα καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου και μετά ακολούθησε αρθρογραφία σε πολλές εφημερίδες.

»Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια.

»Το αν μπορεί να γίνει γρήγορα.

»Όχι, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα.

»Γι’ αυτό είχα πει ήδη από πέρυσι, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

»Θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια.

»Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν.

»Δε θέλουμε με μια πολιτική άρσης να σταματήσουμε τα κίνητρα προς τη φαρμακοβιομηχανία να παράγουν εμβόλια.

»Η αρχική πρόταση που έγινε και κατατέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν ότι θα πρέπει να γίνει άρση της πατέντας, με ανταμοιβή των εταιρειών παράλληλα με την άρση και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας».

Στη συνέχεια τόνισε: «Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τα εμβόλια που έχουμε τώρα αλλά και νέα εμβόλια για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορωνοϊό.

»Απλώς τον αντιμετωπίζουμε με τους εμβολιασμούς.

»Χωρίς μαζική παραγωγή θα έχουμε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου δεν είναι πάντα δυνατό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κι ιδιαίτερα αν κυκλοφορήσει ο ιός σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς, αυξάνεται η πιθανότητα μεταλλάξεων.

»Επομένως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που θα περισσέψουν στην ΕΕ, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουμε 700 εκατ. δόσεις απ’ ό,τι χρειαζόμαστε στην ΕΕ, αλλά αυτές αντιστοιχούν σε 350 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου το 5%.

»Αν δώσουν όλοι τις δόσεις που τούς περισσεύουν από το Δυτικό κόσμο δε θα φτάνουν να εμβολιάσουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Αναφορικά με την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης, τόνισε ότι «θα δούμε στο επόμενο διάστημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές, έτσι θα βγάλουμε συμπεράσματα μέσω της κλινικής έρευνας η οποία είναι εκτεταμένη στη Μεγάλη Βρετανία.

»Έχουμε όμως κάποιες πρώτες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση όσον αφορά τη διπλή ινδική μετάλλαξη, ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, το Covaxin που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει».

Σχετικά άρθρα