Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη ολομέλεια των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό

Ο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη ολομέλεια των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Βρετανία, Ερσίν Τατάρ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ντόμινικ Ράαμπ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο γ.γ. του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό στις 19.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Κύπρου/Ελλάδας) στην έδρα των ΗΕ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας αποφασίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπό το φως των εξελίξεων στις διμερείς επαφές που είχε την Τρίτη με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε διαδοχικά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Πριν την αποψινή σύνοδο της Ολομέλειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση στην έδρα των ΗΕ με τον κ. Ράαμπ.

Ο ΓΓ επαναβεβαίωσε τις θέσεις του για την Κύπρο, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, ερωτηθείς στη Νέα Υόρκη για το μήνυμα που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στην πρωινή ολομέλεια, είπε πως δεν έχει να μοιραστεί, συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες.

«Γνωρίζετε καλά τις θέσεις του ΓΓ για την Κύπρο, τις επαναβεβαίωσε», είπε ο Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ ενημέρωσε χθες στη Γενεύη τους δημοσιογράφους για τη διαδικασία και ξεκαθάρισε ότι ο ΓΓ προσέρχεται στη συνάντηση με μία πολλή ρεαλιστική συμπεριφορά και ενθάρρυνε τα μέρη να είναι δημιουργικά στις προσεγγίσεις τους.

»Πέραν τούτων δεν έχω οποιεσδήποτε ειδικές λεπτομέρειες να μοιραστώ, ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανέφερε στην ενημέρωσή του πως ο ΓΓ συγκάλεσε το πρωί την ολομέλεια των άτυπων συνομιλιών 5+1 για το κυπριακό ζήτημα.

«Αυτή τη στιγμή έχει διμερείς συναντήσεις με διάφορες αντιπροσωπείες καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται.

»Θα παραθέσει δείπνο στις αντιπροσωπείες το βράδυ.

»Αναμένουμε οι συζητήσεις να συνεχιστούν την Πέμπτη», πρόσθεσε.

Μόνη αποδεκτή μορφή λύσης η ΔΔΟ, είπε ο Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, την Τετάρτη, τη δημοσίως διακηρυγμένη θέση της ΕΕ, η οποία έχει ξεκάθαρα διαβιβασθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στη Γενεύη, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου της ΔΔΟ και ότι καμιά άλλη μορφή λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αυτό αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε γραπτή δήλωσή του, στην οποία σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ «για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, επισημαίνει ο κ. Κούσιος, «επανέλαβε την δημοσίως διακηρυγμένη θέση της ΕΕ, η οποία έχει ξεκάθαρα διαβιβασθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στη Γενεύη, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου της ΔΔΟ και ότι καμιά άλλη μορφή λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Χριστοδουλίδης και Μπορέλ, προσθέτει, «αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων που είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο Yantao Liu.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Χριστοδουλίδη

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο κ. Κούσιος, νωρίς το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ.

«Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα», σημειώνει.

«Οι κ.κ. Lavrov και Hale επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός τους πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», αναφέρει ο κ. Κούσιος.

Σταθερή η δέσμευση του ΗΒ για βοήθεια προς επίτευξη λύσης, δηλώνει ο Ράαμπ

Νέα ανάρτηση στο Twitter έκανε από τη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, σημειώνοντας ότι επαναβεβαίωσε στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες τη «σταθερή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει τις πλευρές να επιτύχουν μία δίκαιη και διαρκή λύση» του Κυπριακού.

Η ανάρτηση προσθέτει πως το Ηνωμένο Βασίλειο «καλωσορίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να βρει μία οδό προς τα εμπρός στο Κυπριακό ζήτημα».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία της συνάντησης της βρετανικής αντιπροσωπείας με τον κ. Γκουτέρες και την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αθλιότητες Τατάρ, υπό τις εντολές του Ερντογάν

Οι Τ/κ περνώντας μέσα από δύσκολες συνθήκες, ζούνε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, δεν εγκατέλειψαν καθόλου την κυριαρχία του και ούτε πρόκειται από δω και πέρα να εγκαταλείψουν την κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς τους, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, αχυράνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ.

Αυτή την αθλιότητα είπε στην ομιλία του το πρωί στην ολομέλεια της άτυπης 5 + 1 συνάντησης στην Γενεύη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ που εκδόθηκε 2,5 ώρες μετά το τέλος της ολομέλειας και τις δηλώσεις του ίδιου του Τατάρ, η ομιλία του διήρκησε 40 λεπτά και αναφέρθηκε στο Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του ανέφερε ότι αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία, παίρνοντας μαθήματα από την αποτυχία των εμπειριών με βάση την ομοσπονδία, πριν αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, η διεθνής κοινότητα να τερματίσει χωρίς προϋποθέσεις τις αδικίες και τα παρωχημένα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ, ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην περιοχή που άλλαξαν.

Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η μόνη νέα, εποικοδομητική και ρεαλιστική ιδέα, είναι αυτή που η τ/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος του Τατάρ είπε ότι στην ομιλία του ανέφερε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διαφορετική από την σημερινή, λέγοντας πως επαναλαμβάνοντας τα ίδια δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι ξεκάθαρο από την διαδικασία για μια ΔΔΟ που συζητείται από το 1977 μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά την συνέχιση του στάτους κβο που θεωρείται απαράδεκτο και είναι εις βάρος των Τ/κ και πως το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, είναι το έδαφος για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, ο απαράδεκτος Τατάρ είπε ότι οι Τ/κ δικαιούνται να βρίσκονται στη διεθνή κοινότητα ως ο κοινός ιδιοκτήτης της Κύπρου, έχουν δώσει αγώνα για να ζουν ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, λέγοντας πως ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, που πήραν Τ/κ και Ε/κ από τους Εγγλέζους, έχοντας ίσο εταιρικό στάτους, δικαίωμα λόγου στη λήψη αποφάσεων και κυριαρχική ισότητα.

Από το 1963 και μετά, οι Τ/κ – είπε – ζουν στο δικό τους ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχοι.

Το στάτους των κοινοτήτων του 1960, συνέχισε, έχει αλλάξει και πλέον στο νησί υπάρχουν δύο λαοί που έχουν κράτος.

Υπό αυτές τις πραγματικότητες, είπε, πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία και να εγκαθιδρυθεί μια συνεργασία μεταξύ κρατών που να βασίζεται στην ισότητα.

Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, τον Τατάρ στην πρωινή ομιλία συνόδευαν ο διαπραγματευτής του, Εργκιούν Ολγκούν, το μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου, ο ειδικός σύμβουλος, Οσμάν Ερτούγ, ο συντονιστής των Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ και η σύμβουλος για νομικά θέματα, Σιουλέν Καράμπατζιακ.

Σχετικά άρθρα