Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Βίντεο, Ερσίν Τατάρ, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στην αυλαία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει χαμηλά, αλλά με τον Αντόνιο Γκουτέρες να βάζει στον πρώτο γύρο τα τετ-α-τετ με Αναστασιάδη και Τατάρ, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτό τον ορίζοντα των συνομιλιών.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν χαράξει τις κόκκινες γραμμές για λύση που οδηγεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συμβατή με το πλαίσιο του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Το στρατόπεδο Τσαβούσογλου – Τατάρ επιμένει στην πρόταση για λύση δυο κράτη.

Η τουρκική τορπίλη στις συνομιλίες σύμφωνα με κυπριακές πηγές ενημέρωσης, υποκρύπτει τον στόχο για τη διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης τον προσεχή Ιούνιο.

Η ίδια ανάλυση θέλει την εξασφάλιση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε να στρώνει το χαλί των διαπραγματεύσεων.

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού εξέπεμψε η αμερικανική διπλωματία με το καλωσόρισμα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έναρξη των εργασιών της πενταμερούς να περιλαμβάνει τη διακριτή αναφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τον «στενό συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου και [την} επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» εξέφρασε μέσω twitter πριν από την έναρξη της Πενταμερούς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα