Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βαληνάκης «πάτησε» τον Σημίτη: Αναγνώρισε ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ο Βαληνάκης «πάτησε» τον Σημίτη: Αναγνώρισε ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Βαληνάκης, Ίμια, Κώστας Σημίτης, Νέα Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μετά την πυρηνική βόμβα στον Κώστα Σημίτη που έριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε προτείνει στον ΟΗΕ να αναγνωρίσει την τότε ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και η Ελλάδα θα υποκρινόταν ότι της επιβλήθηκε η ονομασία από τους «κακούς ξένους», ήρθε η σειρά του πρώην αν. υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη να ρίξει… πυρηνικά στον Κώστα Σημίτη.

Ο «καραμανλικός» νεοδημοκράτης και πανεπιστημιακός καθηγητής διεθνών σχέσεων, Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα Ίμια τα χαρακτήρισε «στρατιωτική ήττα» και στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κώστα Σημίτη για τις συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι.

Η κρίση των Ιμίων «ήταν μια στρατιωτική ήττα, η οποία μεταφράστηκε μετά σε μία διπλωματική ήττα, επαναλαμβάνω ήταν η Συμφωνία της Μαδρίτης όπου αναγνωρίσαμε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα στο Αιγαίο, χωρίς να πάρουμε και κάποιο αντάλλαγμα και από την άλλη μεριά επίσης ήρθε και το Ελσίνκι, το οποίο τι λέει;

»Σας διαβάζω από ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” του 2006, “στο συμφωνηθέν αλλά μη υπογραφέν συνυποσχετικό”, που ετοίμαζε τότε η κυβέρνηση Σημίτη, αναφερόταν ρητά ότι, “οι δύο πλευρές συναινούσαν να επιλυθούν από το δικαστήριο και όλα τα συναφή ζητήματα, παρεμπίπτοντα ζητήματα, η τουρκική πλευρά μάλιστα κατέγραψε το δικαίωμά της να θέσει όποιο ζήτημα θεωρεί σκόπιμο και να αφεθεί στο δικαστήριο να αποφασίσει εάν αυτό είναι ή όχι παρεμπίπτων, μη εξαιρουμένων των γκρίζων ζωνών”» είπε και πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση Καραμανλή από την αρχή δεν είχε την ίδια άποψη με τον κ. Σημίτη, είναι προφανές αυτό και εγώ πιστεύω ότι συγκρίνεται η εξωτερική πολιτική της μίας περιόδου με την άλλη».

Σχετικά άρθρα