Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε Ελλάδα και Γαλλία για προβοκάτσια με το ερευνητικό «L’Atalante»

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε Ελλάδα και Γαλλία για προβοκάτσια με το ερευνητικό «L’Atalante»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Ελληνικά Νησιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νησιά Αιγαίου, Νίκος Δένδιας, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μεγάλη ενόχληση προκάλεσαν στην Άγκυρα οι σεισμικές έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου «L’Atalante» στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα ενώ ισχυρίστηκε ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας».

«Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας.

»Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια.

»Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση.

»Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα.

»Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι’ αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα.

»Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε για μια ακόμη φορά θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και απαντώντας στον Νίκο Δένδια και στην αναφορά του ότι τα νησιά έχουν στρατό γιατί απειλούνται, ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι αν φτάσουμε «στο άλλο σημείο» όσους εξοπλισμούς και να κάνει η Ελλάδα θα είναι άχρηστοι.

«Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάννης το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή.

»Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οποιοδήποτε εξοπλιστικό προϊόν το οποίο αγοράζουν δεν θα τους βοηθήσει σε κανένα θέμα.

»Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας.

»Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος θα είναι άχρηστο».
 
Από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, διαπιστώνει κανείς και την ενόχληση της Άγκυρας για τις ελληνικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.

«Αν μελλοντικά μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, είμαστε δυο χώρες που η ηπειρωτική μας χώρα είναι απέναντι από την άλλη και μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αν βεβαία συμφωνήσουμε και η Αίγυπτος θα είναι κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Διάβημα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα

Σχετικά άρθρα