Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μουτζούρης έστειλε εξώδικο στον Μηταράκη

Ο Μουτζούρης έστειλε εξώδικο στον Μηταράκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Νησιά, Κώστας Μουτζούρης, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Νότης Μηταράκης, Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, Πρόσφυγες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου,

«Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του» δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με αφορμή εξώδικο που του απέστειλε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Τηλεόραση «Αλήθεια Χίου», σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με το πολιτικό κόστος των επιλογών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε πως «η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και δέκα χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.

»Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό η κακό στην Μυτιλήνη, θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης».

Σε συνέχεια της συνέντευξης, ο περιφερειάρχης απέστειλε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία, επειδή, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «δήθεν κατηγορήθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, γεγονός που “βλάπτει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή” του».

Ζητά δε από τον τηλεοπτικό σταθμό να καθαιρέσει το σχετικό βίντεο της συνέντευξής μου και δήλωση δημόσιας συγνώμης, υπαγορεύοντας μάλιστα το κείμενό της προς δημοσίευση!» αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Νότης Μηταράκης σημειώνει πως «στο μεταναστευτικό, κάθε πράξη ή απραξία παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί πολιτικές ευθύνες.

»Σε ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα, με έντονη ιδεολογική φόρτιση.

»Παρά τις όποιες πιέσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλέον ορατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και χρέος.

»Στη συνέντευξή μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας. Ως αποτέλεσμα διατηρήθηκε η Μόρια, με τις γνωστές σε όλους άθλιες συνθήκες.

»Και παρά την ταχύτατη αποσυμφόρηση της Μόριας, λόγω αντιδράσεων δεν μπορέσαμε μέσα στο 2020 να δημιουργήσουμε μια ασφαλή δομή, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

»Αλλά και μετά τον εμπρησμό, κανείς δεν ξεχνά την αδιαλλαξία της Περιφέρειας, τη στιγμή που 10.000 μετανάστες ήταν κυριολεκτικά στον δρόμο και βρεθήκαμε στο “παρά 1” μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

»Η στείρα άρνηση και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αντίθετα, κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα και δυσκολότερα.

»Λίγοι αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Γιόχανσον, ως κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νησιωτών του Αιγαίου.

»Γιατί δεν συναντήθηκε με την κ. Γιόχανσον o περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου;

»Γιατί δεν εκπροσώπησε τους νησιώτες και δεν μετέφερε τα προβλήματά τους όπως είχε την ευκαιρία να κάνει;» διερωτάται ο υπουργός.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η αδιαλλαξία διατηρεί στα νησιά μας δομές, όπως η ΒΙΑΛ ή το Μαυροβούνι.

»Δομές εντός του αστικού ιστού με κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες.

»Δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους.

»Δομές που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις.

»Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία μονταζιέρα τοπικών μέσων, από κανέναν αλαλαγμό στα social media, από καμία παράσταση δήθεν αλληλεγγύης.

»Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Είναι μπροστά μας και όσο τα αφήνουμε, θα μεγαλώνουν.

»Ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ως βουλευτής Χίου, καλώ τον κ. Μουτζούρη σε συνεργασία.

»Με ειλικρίνεια και γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου.

»Όσο για αυτήν καθ’ αυτήν την εξώδικο διαμαρτυρία, επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου» καταλήγει ο κ. Μηταράκης.

Η επίμαχη συνέντευξη Μηταράκη έχει προγραμματιστεί να προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην «Αλήθεια ΤV», ωστόσο αποσπάσματά της, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον καταυλισμό της Μόριας, τη φωτιά σε αυτόν και όσα ακολούθησαν, έχουν προβληθεί μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού και προκάλεσαν τις αντιδράσεις Μουτζούρη.

Σήμερα, ο κ. Μουτζούρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος και η Περιφέρεια με την πολιτική που ακολούθησε συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά.

«Θεωρώ ότι η υπόνοια πως η πολιτική μου οδήγησε στο κάψιμο της Μόριας είναι δυσφημιστική και έλαβα όλα τα απαιτούμενα μέτρα» είπε ο περιφερειάρχης, προαναγγέλλοντας την αποστολή εξωδίκου στον υπουργό.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μουτζούρης απέστειλε εξώδικο και στον τηλεοπτικό σταθμό, ζητώντας να σταματήσει η μετάδοση του αποσπάσματος που θεωρεί ότι τον θίγει, να μη μεταδοθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα την Πέμπτη, να ζητήσει συγγνώμη ο τηλεοπτικός σταθμός για τη μέχρι τώρα μετάδοση της προαναγγελίας της συνέντευξης και να προβάλει συγκεκριμένο κείμενο με το οποίο να ζητά συγνώμη για τα όσα είπε ο υπουργός.

Σχετικά άρθρα