Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πάιατ πέταξε με F-16 – «Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας»

Ο Πάιατ πέταξε με F-16 – «Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, Αμερικανική Πρεσβεία, Άσκηση Ηνίοχος, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζέφρι Πάιατ,

Πτήση με μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε το παρών στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 21» που διεξάγεται στη χώρα μας, με τη συμμετοχή ελληνικών και συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων.

Μάλιστα ο κ. Πάιατ θέλησε να πετάξει με ένα μαχητικό αεροσκάφος, όπως και έκανε.

«Ευχαριστώ τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που μου έδειξαν την εκπληκτική θέα στην Ελλάδα από το πιλοτήριο ενός F-16!

»Είμαστε υπερήφανοι για την Ελλάδα και τις 6 άλλες χώρες στην άσκηση Ηνίοχος 21, προβάλλοντας έτσι τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ συνόδευσε την ανάρτηση με τις σχετικές φωτογραφίες.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στον «Ηνίοχο 21»

Στον φετινό «Ηνίοχο» λαμβάνουν μέρος συνολικά επτά χώρες με πολυτυπία μέσων και προσωπικού.

Από τη Γαλλία συμμετέχουν αεροσκάφη τύπου Rafale και M-2000D, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) F-16, ενώ οι ΗΠΑ μετέχουν με μαχητικά F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και UAV τύπου MQ-9.

Η φετινή ισραηλινή συμμετοχή περιλαμβάνει F-15 και F-16, ενώ οι Ισπανοί με F/A-18.

Ο Καναδάς με οκτώ στελέχη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI) και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW-139.

Η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία απέστειλαν παρατηρητές.

Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.

Τον Απρίλιο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξήχθη για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.

Σχετικά άρθρα