Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη – «Για μας δεν υπάρχει “τουρκολιβυκό μνημόνιο”»

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη – «Για μας δεν υπάρχει “τουρκολιβυκό μνημόνιο”»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Πρεσβεία Τρίπολη, Ελληνικό Προξενείο Βεγγάζης, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε δε ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη.

Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη

Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε εκτενή αναφορά και στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, αλλά και κατά τη συνάντησή του με το Λίβυο Πρόεδρο Αλ Μένφι το Σάββατο.
 
Τα βασικά σημεία που τονίστηκαν σε αυτές τις επαφές είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη, τόσο με την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη όσο και με το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι η πρώτη χώρα που ξανανοίγει προξενική Αρχή στη Βεγγάζη.
 
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ανάγκη προετοιμασίας της χώρας για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θέλει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
 
«Απαραίτητο στοιχείο για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι η διατήρηση της ανακωχής και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», σημείωσε.
 
Ο κ. Δένδιας τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εμπειρία στη Μέση Ανατολή μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, που είναι και θέση της ΕΕ, ότι αυτό είναι άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε η ανάγκη να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω κίνηση, ενώ ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής ήταν ξεκάθαρος ότι αυτό δεν θα κυρωθεί.
 
Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Λιβύης, ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο κάποιου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
Την Παρασκευή ο κ. Δένδιας παραβρέθηκε στην πρώτη τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΑΕ.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των χωρών αυτών και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο κ. Δένδιας είχε διμερείς συναντήσεις και με τους τρεις συμμετέχοντες.
 
Όσον αφορά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις επαφές του σε Τουρκία και Λιβύη, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός τον ενημέρωσε για το επικείμενο ταξίδι του στην υποσαχάρια Αφρική.
 
Τέλος, κατά την τηλεδιάσκεψη του ΣΕΥ νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τις επαφές του στη Λιβύη, την Τουρκία καθώς και την Αίγυπτο, ενώ μετέφερε τις έντονες ανησυχίες της Αιγύπτου όσον αφορά τις μονομερείς ενέργειες της Αιθιοπίας.

Για εμάς δεν υπάρχει «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Ερωτηθείς για τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για το θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική ΑΟΖ, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να υποβληθεί διαμαρτυρία, ο ίδιος είπε πως είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς ότι το γαλλικό πλοίο βρισκόταν εντός της ζώνης του «τουρκο-λιβυκού» μνημονίου που ορίζει -δήθεν- την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο είναι ανυπόστατο και πως «για μας δεν υπάρχει».

Στην κεντρική φωτογραφία ο Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Σχετικά άρθρα