Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Για μας δεν υπάρχει “τουρκολιβυκό μνημόνιο”» – Η παρενόχληση του «L’ATALANTE» αφορά -και- τη Γαλλία

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Για μας δεν υπάρχει “τουρκολιβυκό μνημόνιο”» – Η παρενόχληση του «L’ATALANTE» αφορά -και- τη Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αριστοτελία Πελώνη, Γαλλία, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Λιβύη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αναφορικά με τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ότι το περιστατικό παρενόχλησης από τουρκική φρεγάτα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «L’ATALANTE», που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, αφορά την γαλλική πλευρά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σημείωσε κατά ότι, δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά -και- τη γαλλική πλευρά.

Ο Α. Παπαϊωάννου εξήγησε, επίσης, ότι το «L’ATALANTE» ξεκίνησε από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε να πλέει νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι κινείται μεταξύ Καρπάθου και Κάσσου.

Επιπλέον ανέφερε ότι το γαλλικό αίτημα για το ερευνητικό σκάφος υποβλήθηκε στην Ελλάδα για περιοχές αρμοδιότητας των ελληνικών σταθμών, καθώς και σε διεθνή ύδατα.

Πλέει σε περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας

Σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας έπλεε και πλέει το γαλλικό ερευνητικό, L’ATALANTE, το οποίο φέρεται να παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για περιοχές, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού.

Και, ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.

Για εμάς δεν υπάρχει τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ερωτηθείς για τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για το θέμα του γαλλικού σκάφους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να υποβληθεί διαμαρτυρία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς ότι το γαλλικό πλοίο βρισκόταν εντός της ζώνης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που ορίζει -δήθεν- την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο είναι ανυπόστατο και πως «για μας δεν υπάρχει».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ:

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αντέδρασε με την ακόλουθη ανάρτησή του στο Twitter:

«Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”!

»Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;».

Σχετικά άρθρα